Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ALERT! Φόβοι σε όλη τη χώρα για νέο «Μάτι»…

ALERT! Φόβοι σε όλη τη χώρα για νέο «Μάτι»…

Έντονη ανησυχία σημειώνεται στους περισσότερους δήμους της χώρας αναφορικά με την εκδήλωση νέου κύματος πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Οι δήμοι έχουν αντιληφθεί την ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει απέναντι στις φονικές πυρκαγιές και προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην θρηνήσει η χώρα, για μία ακόμη φορά μέσα στο καλοκαίρι, θύματα από τις πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, όπως έχουν γράψει τα Παραπολιτικά, σε πανικό βρίσκεται και η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τους κινδύνους προκειμένου να μην φανεί και πάλι η γύμνια της κυβέρνησής του απέναντι στην προστασία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Ο πρωθυπουργός που δεν έχει ζητήσει ακόμη «συγγνώμη» από τους συγγενείς των θυμάτων, τρέμει στο ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Το ίδιο, εξάλλου, τρέμουν και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν ότι, σε αντίστοιχο περιστατικό, η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Τρέχουν τον μηχανισμό στην Αθήνα

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων και σήμερα, ημέρα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Δημοτικής Αστυνομίας, Καθαριότητας, Ηλεκτρολογικού, Πρασίνου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ έκτακτα μέτρα με συνεχείς περιπολίες και υδροφόρα οχήματα πραγματοποιούνται στον Εθνικό Κήπο, στο ‘Αλσος Παγκρατίου, στο Πάρκο Ιλισίων, καθώς και στους λόφους Λυκαβηττού, Φιλοπάππου, Στρέφη και Λαμπράκη, στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο για λόγους ασφάλειας.

Επίσης, σε ετοιμότητα είναι ειδικό γερανοφόρο όχημα και προσωπικό αναρριχητών έτοιμο να επέμβει για κάθε έκτακτη ανάγκη (απομάκρυνση πεσμένων δέντρων/κλαδιών κλπ). Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, στο 1595.

… κάηκαν στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά μικρής έκτασης ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης απέναντι από το καφέ στον Κεδρηνό Λόφο, στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

Οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άτομα έσπευσαν και πραγματοποίησαν άμεσα κατάσβεση. Από την πυρκαγιά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης κατασβέστηκε μία ακόμη φωτιά κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα και Πάτρα

Έκτακτα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έλαβαν σήμερα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Πάτρας.

Ειδικότερα, το συντονιστικό όργανο προστασίας της Αχαΐας αποφάσισε μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς, ευπαθείς περιοχές κ.λπ., καθώς και τη λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων. Επίσης, αποφάσισε τη μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός των φορέων είναι προσανατολισμένα στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε συμβάν εν τη γενέσει του».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στο δημαρχείο της Πάτρας και το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας, το οποίο αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του μηχανισμού της δασοπυρόσβεσης, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η ενίσχυση των ομάδων πυρασφάλειας και η εκτέλεση πρόσθετων περιπολιών από τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου και της ΔΕΥΑΠ. Επίσης θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλα τα μηχανήματα του δήμου Πατρέων.

Σε κατάσταση ετοιμότητας στα Χανιά

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά καθώς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 προβλέπεται σε ολόκληρη την Κρήτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 ).

Η αντιπυρική προστασία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων και κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος ο όλος σχεδιασμός μετά και από τις οδηγίες που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε για λόγους ασφαλείας να κλείνει το φαράγγι της Σαμαριάς όταν ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Σε περίπτωση δε που αντιληφθούν πυρκαγιά θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οι περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο αύριο
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα. Ηλεία)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία)
• Περιφέρεια Κρήτης

parapolitika.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares