Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

ALERT! Οι τζιχαντιστές ΕΤΟΙΜΟΙ να μπουν στην Ελλάδα…

Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, παράλληλα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων στον Εβρο καθώς αυτά αποδεικνύονται ακόμα πιο τρύπια και από τα θαλάσσια.Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχουν διακοπεί οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, οι Τούρκοι έχουν αφήσει τα σύνορα αφύλαxτα.

Αποτέλεσμα της μη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων από τους Τούρκους, τα κύματα μεταναστών πλημμυρίζουν την Ελλάδα. Παρά τα σχετικά διαβήματα από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα προς την Αγκυρα, η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι σχεδόν ωθούν μετανάστες προς δυσμάς, ενώ η πλημμελής φύλαξη της ελληνικής πλευράς των συνόρων διευκολύνει την παράνομη είσοδο. Μέρα μεσημέρι μπορεί να δει κανείς δεκάδες μετανάστες να περπατούν κατά μήκος της Εγνατίας με σκοπό να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το 2016 πέρασαν από τον Εβρο 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018 (ως τώρα) περίπου 12.000. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί η πληροφορία ότι μισό εκατομμύριο Αφγανοί βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, προερχόμενοι από Ιράν και Ιράκ, με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η άτυπη απόσυρση των τουρκικών αρχών ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα όποιος το επιθυμεί να μετακινείται ελεύθερα στην περιοχή. Ανθρωποι, κρυμμένοι μέσα σε χωράφια, έχουν περάσει τον ποταμό Εβρο και κατευθύνονται πεζοί προς την ενδοχώρα. Ανάμεσά τους έγκυοι. Περιμένουν το όχημα που θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Εβρου.

Κάθε καρυδιάς καρύδι
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτοί που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οικονομικοί μετανάστες. Υπάρχει μάλιστα αυξημένος κίνδυνος το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα να περιλαμβάνει και μαχητές του ISIS. Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δεν χαρακτηρίζεται από αντιμουσουλμανικά αισθήματα, δήλωσε ότι «υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές».

Τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει και η περίεργη υπόθεση του Αφγανού που συνελήφθη. Πρόκειται για δραστήριο τζιχαντιστή που βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ελληνικών -και όχι μόνο- αρχών για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στον άνδρα είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία και παράλληλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση στην Κροατία, ενώ φέρεται να είχε παρουσία τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Η σύλληψή του μάλιστα έγινε με άλλη αφορμή. Συγκεκριμένα, όταν πήγε στο ΚΤΕΛ να βγάλει εισιτήρια για συμπατριώτες του που είχαν περάσει τον ποταμό Εβρο στην περιοχή του Διδυμοτείχου – μάλιστα τους προμήθευσε και με πλαστά διαβατήρια!

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς -και όχι μόνο- έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες του ISIS. Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς, δε, έχουν συλληφθεί και απελαθεί. Μιλάμε συνολικά για πάνω από εκατό περιπτώσεις.

Μέχρι πρότινος η προσοχή των αρχών ασφαλείας ήταν εστιασμένη στα νησιά του Αιγαίου. Οι τελευταίες αναφορές, όμως, συνθέτουν το ανεξέλεγκτο τοπίο της παράνομης μετανάστευσης στον Εβρο.

Σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία που συντάσσουν κάθε εβδομάδα οι αρχές ασφαλείας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- και αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Η συλλογή πληροφοριών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς στις δομές φιλοξενίας, εντάθηκε μετά την άνοιξη του 2017. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχόμενων αλλοδαπών (σε Εβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρησμένα στη βάση δεδομένων των αμερικανικών αρχών.

Οι συλλήψεις αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας είναι καθημερινό φαινόμενο. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο δράσης κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες συλλήψεις διακινητών από τις ελληνικές διωκτικές αρχές – 30 μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών κυριαρχούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους πολλές φορές καταφέρνουν να οδηγήσουν με λεωφορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αλλες φορές πρόκειται για ανήλικα άτομα τα οποία μεταφέρουν μετανάστες με αυτοκίνητα ενώ δεν διαθέτουν καν δίπλωμα. Ο απολογισμός των δυστυχημάτων είναι επίσης τραγικός. Τα κυκλώματα των διακινητών, πάντως, είναι αδυσώπητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το φονικό τριών γυναικών στον Εβρο. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστριες οι οποίες θανατώθηκαν από το χέρι διακινητή, ίσως γιατί δεν πλήρωσαν μεταφορικά.

Μπλόκα και καταλήψεις
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο. Εκατοντάδες μετανάστες που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν διέλθει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέκλεισαν την εθνική οδό δημιουργώντας φράχτη με τα σώματά τους. Εκλεισαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να περάσει.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε περίπου από τις 6 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός όταν στρατιωτικοί κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Καβύλης, το οποίο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν από τον κανονικό δρόμο και έπρεπε να κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα αναζητώντας δίοδο από άλλον κόμβο.

Το απίστευτο περιστατικό επαναλήφθηκε, ενώ ανάλογα έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έλειψαν πάντως οι μικρής κλίμακας εντάσεις με διερχόμενους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή τους από το οδόστρωμα. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για ασκήσεις προσομοίωσης ασύμμετρης επίθεσης και παρεμπόδισης της κίνησης του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο από αλλοδαπούς, προβληματίζει η νέα τακτική των μεταναστών να αποκλείουν επί μακρόν πολίτες και στρατιωτικούς, καθώς αποκλείστηκε το στρατόπεδο.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες υπήρξε παρόμοιο περιστατικό. Εκατόν πενήντα μετανάστες που οδηγήθηκαν σε φυλάκιο το κατέλαβαν! Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις ήταν κοινό: ζητούσαν να τους παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο και έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν αλλού. Σύμφωνα με ερμηνεία υπηρεσιακού παράγοντα, πρόκειται για υποκινούμενη τακτική, η οποία έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, εφόσον η είσοδός τους είχε πραγματοποιηθεί ομαδικά.

Εκτός συμφωνίας ο Εβρος
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Εβρος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών που έγινε μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό λίγο πολύ σημαίνει ότι όσοι περνούν τα σύνορα θα μείνουν εδώ. Οι περισσότεροι μάλιστα βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάληψη κτιρίου στην οδό Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης, αλλά σήμερα έχει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε επί μήνες. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος ως προς το ποιοι και πόσοι διαμένουν.

Νεφέλη Λυγερού
protothema.gr

Shares