Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ALERT! Η απάντηση της Κύπρου στους Τούρκους που «περικυκλώνουν» το Καστελόριζο….

Με άσκηση έρευνας και διάσωσης η Τουρκία «περικυκλώνει» το Καστελόριζο, την Πέμπτη από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Navtex 0235/18 με την οποία η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή μέσω της έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλομένους. Η Αθήνα έσπευσε να εκδώσει ANTINAVTEX ακυρώνοντας την τουρκική. H Άγκυρα δεν σταματά όμως μόνο στην θάλασσα αλλά με σχετική ΝΟΤΑΜ που φέρει τον αριθμό A0863/18 δεσμεύει από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι στις 24 του μήνα, εναέρια περιοχή δυτικά του Καστελόριζου, για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η Αθήνα με αντίστοιχη ΝΟΤΑΜ επισημαίνει πως μέρος αυτής της περιοχής πέφτει μέσα στο FIR Αθηνών, στο οποίο η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει αντίστοιχες οδηγίες.

Όμως, σύμφωνα με με την ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares