Κυριακή , 9 Μάϊος 2021
Τελευταία Νέα

Αλμπαϊράκ : Το παρασκήνιο της παραίτησής του

H παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, προκάλεσε εντύπωση. 

Ο Αλμπαϊράκ ήταν συνεταίρος σε όλα τα λάθη που έκανε ο Ερντογάν στην οικονομική πολιτική, αλλά ήταν επίσης και αποδιοπομπαίος τράγος που λειτουργούσε ως “ασπίδα” στις αντιδράσεις.

Από τις 9 Νοεμβρίου, η τουρκική οικονομία λειτουργεί υπό ένα καθεστώς που το υπουργείο και ο υπουργός δήλωσαν πως δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Πολιτικές φήμες αναφέρουν ότι ο Αλμπαϊράκ είχε συμφωνήσει με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής στις 22 Οκτωβρίου να αυξήσει το επιτόκιο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πιθανή ζημιά με μια άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, ο Ερντογάν φέρεται να παρενέβη την τελευταία στιγμή και η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική.

Στις 28 Οκτωβρίου ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η τουρκική λίρα δεν έχει καμία αξία και ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κεντρική τράπεζα, και απομακρύνθηκε από το πόστο του στις 6 Νοεμβρίου.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να δηλώσει ότι ο Αγμπάλ, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι κατάλληλος για τη θέση σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία, από τη στιγμή που είναι πρώην βουλευτής και υπουργός του ΑΚΡ.

Για τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, αυτό που είχε σημασία ήταν πως ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος οικονομολόγος της ομάδας του.

Υπήρξαν επίσης φήμες ότι στελέχη του ΑΚΡ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για τις δηλώσεις του Αλμπαϊράκ ότι τα προβλήματα στην οικονομία ήταν “ψυχολογικά”.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι ο Ερντογάν στις 8 Νοεμβρίου καθυστέρησε 2 ώρες να πάει σε προγραμματισμένη ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε σε άσχετα με την επικαιρότητα γεγονότα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επίσης ανέφεραν ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να ερευνήσει τις φήμες ότι περίπου 30-40 βουλευτές του κόμματος του θα παραιτούνταν και θα μετακινούνταν στα κόμματα DEVA και Κόμμα του Μέλλοντος -των οποίων επικεφαλής είναι ο Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου αντιστοίχως- εάν ο Αλμπαϊράκ παρέμενε στη θέση του.

Όταν ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε μέσω των social media την παραίτησή του, η είδηση συγκέντρωση 600.000 like σε λίγες ώρες. Η παραίτησή του θεωρήθηκε ως σημάδι ανακούφισης για εκείνους που δε τους άρεσε ο Αλμπαϊράκ αλλά δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Αυτή τη φορά η πολιτική ζημιά ήταν στη γειτονιά του Ερντογάν.

Η παραίτηση ήταν ανακούφιση για εκείνους που δεν τους άρεσε ο Αλμπαϊράκ, ο “γαμπρός”, αλλά δεν μπορούσαν να το εκφράσουν λόγω του φόβου, αλλά αυτή τη φορά η πολιτική ζημιά είναι στην οικογένεια του Ερντογάν. Με την παραίτησή του, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνος για ότι θα συμβεί στην οικονομία από τώρα και στο εξής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “ο Θεός να ευλογεί το τέλος μας”. Ακόμα κι αν παραμείνει στη θέση του, θα θεωρηθεί ότι δεν είναι η πηγή όλων των προβλημάτων. Οι πολιτικές φήμες λένε επίσης ότι έχει παραπονεθεί στον στενό του κύκλο, λέγοντας “Μακάρι να είχα παραμείνει ως υπουργός Ενέργειας και να μην έπαιρνα ποτέ αυτή δουλειά”.

Είναι προφανές ότι η οικονομία δεν τυγχάνει σωστής διαχείρισης. Τώρα, οι ομάδες ψυχολογικής λειτουργίας της κυβέρνησης του AKP θα ισχυριστούν ότι ακόμη και αυτή η παραίτηση που ο Ερντογάν δεν γνώριζε αποτελεί μέρος μιας “μεγάλης στρατηγικής”.

Η χρηματοπιστωτική κρίση μετατρέπεται σταδιακά σε οικονομική κρίση και δίνει σημάδια μετατροπής σε πολιτική κρίση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares