Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ακυρώνουν την παλιγγενεσία των Ελλήνων! Αποτέλεσμα «διπλωματίας» και «διεθνοποίησης» λέει Βρετανός ιστορικός

Η ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους…

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» (kathimerini.gr) του οποίου ο δημιουργός είναι ο Ρόντρικ Μπίτον, ακυρώνει ούτε λίγο ούτε πολύ τους αιματηρούς αγώνες της παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημοσίευμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ευρώπης και όσων θέλουν να παγώσουν την ιδέα της διεθνοποίησης στα ιστορικά κατάστιχα ως μια ιδέα που προϋπήρχε ως θεμέλιος λίθος και καταλυτικός παράγοντας για την δημιουργία του έθνους κράτους των Ελλήνων αποδομώντας την μετουσίωση του έθνους κράτους ως αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που είχαν οι Έλληνες από την αρχαία Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, επαναστατικοί και αιματηροί αγώνες για την ελευθερία του έθνους μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και προβάλλονται οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης ως απαρχή του ξεσηκωμού των Ελλήνων σε ένα ρευστό και μη τεκμηριωμένο πλαίσιο διπλωματίας και διεθνοποίησης η οποία είχε κάνει την εμφάνισης της από τότε.

Η προσπάθεια του ξένου ιστορικού είναι παραπάνω από αξιόλογη καθώς Συνθήκες (όπως το Πρωτόκολλο του Λονδίνου) χρησιμοποιούνται κατα το δοκούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα λεγόμενα του συγγραφέα και να μειώσουν την εθνική παλιγγενεσία των Ελλήνων, η οποία, σημειωτέον, αναφέρεται στο κείμενο του ιστορικού μέσα σε εισαγωγικά…

Δείτε μερικά αποσπάσματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

  • «Η χρονολογία-κλειδί και το κρισιμότερο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης συχνά παραβλέφθηκαν ή και υποτιμήθηκαν, ακόμα και από τους ιστοριογράφους της. Η αποφασιστική στιγμή ήλθε στις 3 Φεβρουαρίου 1830, όχι στο πεδίο της μάχης, ούτε καν επί ελληνικού εδάφους, αλλά σε μια τυπική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο Whitehall. Την ημέρα εκείνη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας υπέγραψαν το λεγόμενο Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που αναγνώριζε για πρώτη φορά την Ελλάδα ως αυτεξούσιο και ανεξάρτητο κράτος, με όλα τα δικαιώματα –πολιτικά, διοικητικά, εμπορικά– που εκπορεύονταν από την ανεξαρτησία της. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η Ελλάς (η σημερινή Ελλάδα) για πρώτη φορά ως κράτος και πήρε τη θέση της στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Η Επανάσταση δεν είχε φτάσει ακόμα στο τέλος της, γιατί θα χρειάζονταν ακόμα δύο χρόνια μέχρι να διευθετηθούν όλες οι παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων και του συστήματος διακυβέρνησης. Αλλά εκείνη η ημέρα του Φεβρουαρίου του 1830 αποτελεί το ορόσημο

 

  • Η ιστοριογραφική επιστήμη ονομάζει τη θεωρητική αυτή προσέγγιση «εξαιρετισμό». Ο εξαιρετισμός δεν αποτελεί γνώρισμα της Ελλάδας και των Ελλήνων, κάθε άλλο. Απαντάται σε όλα τα έθνη του κόσμου. Οι Έλληνες, σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, είχαν σχηματίσει έθνος ακόμα από την αρχαιότητα. Ο Αγώνας του 1821 αποσκοπούσε στη δίκαιη αποκατάσταση του παμπάλαιου αυτού έθνους. Από την εποχή της Επανάστασης και έπειτα, η ελληνική ανεξαρτησία θα χαρακτηριζόταν ως «αναβίωση», «παλιγγενεσία» ή ακόμα και «ανάσταση» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν επρόκειτο περί αποκατάστασης. Το ελληνικό έθνος-κράτος που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα, και το οποίο δημιουργήθηκε από την Επανάσταση του 1821, δεν μοιάζει σε τίποτε με αυτό που προϋπήρξε στα 3.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας των Ελλήνων.

  • Η Επανάσταση τελικώς στέφθηκε με επιτυχία, έπειτα από πολλές θυσίες, γιατί οι σοφότεροι και διορατικότεροι από τους Έλληνες ηγέτες της εποχής αντιλήφθηκαν τα πλεονεκτήματα της διεθνοποίησης του αγώνα τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και χάρη στην έξυπνη ελληνική διπλωματία, οι τρεις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, δεν μπόρεσαν παρά να πάρουν θέση σχετικά με τον ελληνικό αγώνα, με τη λογική ότι καμία τους δεν έπρεπε να αποκτήσει το πλεονέκτημα αν πράγματι υφίστατο ήττα η οθωμανική αυτοκρατορία»

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ

* O Ρόντρικ Μπίτον είναι ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Κοραή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King’s College London.

Shares