Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ακρίβεια – Έτσι διεκδικούνται τα δικαιώματα και γονατίζουν κυβερνήσεις στον Ισημερινό – Βίντεο

Χιλιάδες ιθαγενείς διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία μέσω της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο, την Τετάρτη για να απαιτήσουν από τον Πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών που πυροδότησε διαδηλώσεις 10 ημερών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανησυχία για το κόστος για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη έχει εκραγεί σε μερικές φορές βίαιες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις, που οδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μεγάλες ομάδες αυτόχθονων που ταξίδεψαν στο Κίτο για να διαμαρτυρηθούν. Διαφήμιση.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε “Όλα είναι ακριβά, δεν αντέχουμε άλλο”, είπε ο Χοσέ Γκουαράκα, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνική διαμαρτυρία αφού ταξίδεψε από την γηγενή πόλη Γκουαμότε με ένα φορτηγό στο Κίτο για να απαιτήσει χαμηλότερες τιμές καυσίμων και καλύτερο εισόδημα για αγρότες. Οι διαδηλώσεις – πιο μακροχρόνιες και μεγαλύτερες από τις πορείες για τις τιμές των καυσίμων τον περασμένο Οκτώβριο – δοκιμάζουν την ικανότητα του Λάσο να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας και να δώσει ώθηση στην απασχόληση. Διαφήμιση.

Πραγματοποιήστε κύλιση για να συνεχίσετε ο Λάσο έχει εναντιωματική σχέση με την εθνοσυνέλευση, της οποίας οι νομοθέτες έχουν μπλοκάρει τις προτάσεις του και αγωνίζεται να περιορίσει την αυξανόμενη βία που κατηγορεί στις συμμορίες ναρκωτικών. διαβάστε περισσότερα Οι αυτόχθονες ομάδες απαιτούν μείωση της τιμής των καυσίμων, διακοπή της επέκτασης του πετρελαίου και της εξόρυξης και περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων των αγροτών, αλλά έχουν εξαρτήσει τον διάλογο σε πολλές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της αστυνομίας από ορισμένες περιοχές του Κίτο, τόσο ιθαγενείς ηγέτες μπορώ να συναντήσω. [nL1N2Y82F5] Διαφήμιση.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε Η ομάδα ιθαγενών CONAIE είπε το απόγευμα της Τετάρτης ότι έστειλε μια επιστολή στον Lasso περιγράφοντας αυτούς τους όρους. Η κυβέρνηση είπε ότι αναλύει την επικοινωνία με σκοπό την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου. «Πάντα είχαμε την πόρτα μας ανοιχτή στον διάλογο, είπαμε μόνο ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον λαό του Ισημερινού», είπε ο πρόεδρος της CONAIE Λεωνίδας Ίζα στους διαδηλωτές σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση στο Twitter.

Παρά την ειρηνική απογευματινή πορεία, η έδρα του γενικού εισαγγελέα στο Κίτο δέχθηκε επίθεση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι αυτόχθονες ομάδες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους κύριους δρόμους του Κίτο κουβαλώντας σημαίες του Ισημερινού και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Μερικοί ιθαγενείς διαδηλωτές έφεραν δόρατα.

Οι διαδηλώσεις, με επικεφαλής κυρίως το CONAIE, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με ειρηνικά οδοφράγματα, αλλά τα επίπεδα βίας έχουν κλιμακωθεί σε ορισμένες περιοχές, ωθώντας τον συντηρητικό πρώην τραπεζίτη Λάσο να διατάξει κατάσταση εξαίρεσης σε έξι επαρχίες. Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών οπλισμένων με όπλα, λόγχες και εκρηκτικά σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Puyo, μια πόλη του Αμαζονίου. Αργότερα την Τετάρτη, ο αστυνομικός διοικητής Fausto Salinas είπε ότι δύο αστυνομικοί που είχαν κρατηθεί από διαδηλωτές στο Puyo αφέθηκαν ελεύθεροι και ήταν καλά στην υγεία τους.

Ένας διαδηλωτής που ονομάστηκε από μια ιθαγενή ομάδα ως Byron Guatatoca πέθανε τη νύχτα εν μέσω των επεισοδίων στο Puyo. Ο διαδηλωτής σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι θα διερευνήσει. Σε όλη τη χώρα, 114 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και 104 άτομα κρατούνται, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας άλλος διαδηλωτής σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού έπεσε σε χαράδρα και το υπουργείο Υγείας είπε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ασθενοφόρα που καθυστερούσαν λόγω αποκλεισμού δρόμων.

 

πηγή: reuters.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares