Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023

Ακρίβεια: Εκνευρισμός στα Σούπερ μάρκετ – Αυξήσεις και μικρότερες συσκευασίες

Στα όρια τους φέρνουν τα νοικοκυριά οι νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τα οποία συνοδεύονται και από μειωμένη ποσότητα στις συσκευασίες – Tι δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.


Αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας εξακολουθούν να βρίσκονται οι καταναλωτές, την ώρα που οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δοκιμάζουν τις αντοχές του ελληνικού νοικοκυριού.

Όπως φαίνεται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς από τις αρχές του 2023 καταγράφονται νέες αυξήσεις στην αγορά οι οποίες αναμένεται να επεκταθούν μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου.

Για αυτή ακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σούπερ μάρκετ μίλησε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος ανέφερε ότι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν ήδη το 10% από τις πρώτες μέρες του νέου έτους.

Ενδεικτικά ο κ. Λεχουρίτης παρέθεσε τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Σοκολάτες
Πατατάκια
Αλαντικά
Τυροκομικά
Φρούτα
Λαχανικά
Δίνοντας ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι οι μπανάνες στην αρχή του έτους κόστιζαν 1,49 ευρώ και πλέον η τιμή τους έφτασε τα 1,59 . Ίδια αύξηση παρατηρείται όπως είπε o πρόεδρος του ΙΝΚΑ και στα καρότα τα οποία από τα 0,49 λεπτά έφτασαν τα 0,59.

«Θα χειροτερέψει η κατάσταση», προειδοποίησε ο κ. Λεχουρίτης κάνοντας λόγο για ακόμη περισσότερες αυξήσεις της τάξης του 10% σε μια ευρεία ομάδα προϊόντων, εντός του Ιανουαρίου μάλιστα.

«Πονοκέφαλος» οι μειωμένες συσκευασίες
Την ώρα λοιπόν που συνεχίζεται αυτό το «ράλι» ανατιμήσεων στα προϊόντα, παρατηρείται ότι έχει μειωθεί το περιεχόμενο των συσκευασιών στην αγορά. Όπως εξήγησε ο κ. Λεχουρίτης ένα κουτί μαργαρίνης από τα 500 γρ. με τιμή στα 5,45 ευρώ πλέον περιέχει 450 γρ. και κοστίζει 5,97 ευρώ. «Το ίδιο συνέβη και με πατατάκια», προσθέτει ο κ. Λεχουρίτης τονίζοντας ότι τα 120 γρ. συσκευασίας δεν ξεπερνούσαν το 1 ευρώ σε κόστος, αλλά πλέον η τιμή τους βρίσκεται στο 1,50 ευρώ με περιεχόμενο 100 γρ.

«Αυτό γίνεται σε όλη την γκάμα της αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης συμπληρώνοντας ότι «το ένα κιλό παξιμάδια έγινε 800 γρ., μια συσκευασία με ψωμί του τοστ από 750 γρ. έφτασε να περιέχει 580 γραμμάρια».

Διευκρίνισε δε ο κ. Λεχουρίτης ότι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά στην αγορά, κατηγορώντας το υπουργείο Ανάπτυξης για ανεπάρκεια όσον αφορά στους ελέγχους και κάνοντας παράλληλα λόγο για αισχροκέρδεια. «Επικρατεί αισχροκέρδεια και το έχουν αποδεχτεί και οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές» δηλώνει ο o πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Μάλιστα αμφισβητεί ξεκάθαρα το καλάθι του νοικοκυριού και την αποδοτικότητα του εν λόγω μέτρου. «Έγινε εξαπάτηση από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν συνολικά 25.000 κωδικοί προϊόντων και εμείς ασχολούμαστε με τα 800-850 που ”μπαινοβγαίνουν” στο καλάθι».

«Όταν στέλνεις τέτοια μηνύματα στην αγορά είναι φάε όσο μπορείς και λογαριασμό μην δίνεις»,κατέληξε ο κ. Λεχουρίτης.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares