Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ακονίζονται μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΝΔ….

Προ ολίγων ημερών σε άρθρο μου με τον τίτλο: “Σχίσμα στη ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή της ΠτΔ”, επεσήμανα ότι, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε από τη Βουλή στις 22 Ιανουαρίου 2020, όταν και ψηφιζόταν για την ΠτΔ η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου! Αφού έλειπε σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ (;;;)!

Η απόλυτη όμως δυσφορία του στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου και η ευθύτατη κόντρα του με την επιλογή του Πρωθυπουργού στο ανώτερο θεσμικό αξίωμα της Δημοκρατίας μας, φάνηκε από την επιστολή που έστειλε και στην οποία, κατά πρώτον δήλωνε πως: “αν ήμουν στη Βουλή θα ψήφιζα σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας” και κατά δεύτερον, σε αυτήν την επιστολή δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου, αλλά αναφέρεται ως “η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας”!

Όμως το πολιτικό σχίσμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διευρύνθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020, όταν στη Βουλή των Ελλήνων τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία με τη μορφή του κατεπείγοντος η τροπολογία της κυβέρνησης, που αφορούσε τις νέες διατάξεις της αποφάσεως της ΕΕΑ που υποβίβαζαν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη λόγω πολυιδιοκτησίας!

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στο Παρίσι “διέταξε” τους βουλευτές της ΝΔ σε κομματική πειθαρχία! Ήταν τόσο αυστηρή η σύστασή του, που υπονοούσε ότι όποιος δεν πειθαρχήσει θα διαγραφεί! Άλλωστε, άμεση ήταν και η διαγραφή του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη από την Κ.Ο. της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού!

Ωστόσο, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλαμψε δια της απουσίας του από την ονομαστική ψηφοφορία, προφασιζόμενος προσωπικούς λόγους!

Το ιδεολογικό – πολιτικό ρήγμα λοιπόν στη ΝΔ όλο και μεγαλώνει, παίρνονταν μορφή χιονοστιβάδας! Σε επόμενο άρθρο μου θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, που βασίζονται σε πληροφορίες κι από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος!

Η “ριζοσπαστική αριστερά” απέναντι στην “κεντροαριστερά”…
Έτσι σε αυτές τις ώρες, που η ΝΔ σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες, οι οποίες όμως έχουν βαθύτατο ιδεολογικό υπόβαθρο, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά! Έχουν οι μεγάλες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ομάδων στο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά χαρακτηριστικά, οδεύοντας μάλιστα προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 14-17 Μαΐου 2020! Φανταστείτε τι έχει να γίνει, όταν ακόμη απέχουμε 4-5 μήνες από αυτό το Συνέδριο, που ενδεχομένως να αλλάξει όλη την ιδεολογική κατεύθυνση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ!

Πολλά σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φρονούν, ότι ο δρόμος μέχρι το Συνέδριο θα είναι πολύ δύσβατος! Αφού οι πολιτικές τάσεις σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετές με πιο ισχυρές δυο!

Του αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, προκειμένου να απορροφήσει το παλαιό ΠΑΣΟΚ, επιβάλλοντας έτσι μετασχηματισμό του κόμματος προς το Κέντρο!

Άλλωστε πολλές φορές έχει τονίσει, πως: “…δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης”! Πόσο περισσότερο σαφής θα μπορούσε να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε κόμμα της κεντροαριστεράς;

Η δεύτερη μεγάλη τάση είναι η “Ομάδα των 53”, που και αυτήν την στιγμή, είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση και της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος! Αυτής της πολιτικής εσωκομματικής κίνησης το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ξεκάθαρη ριζοσπαστική αριστερή καθαρότητα του κόμματος, που επ΄ ουδενί δέχεται εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο! Όπερ πιθανότατα θα σημάνει και την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ! Έτσι πιθανότατα να δικαιολογείται και η “εξαφάνιση” του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη Βουλή, όταν η τελευταία τοποθέτησή του στη Βουλή ξεπερνάει τον ένα μήνα!

Πολυμέτωπη η κόντρα Αλέξη Τσίπρα – Ευκλείδη Τσακαλώτου…
Η αντιπαράθεση ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πήρε γιγαντιαία μορφή από ένα κείμενο του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, ο οποίος έκανε άνω κάτω την “Κουμουνδούρου” και έβγαλε στην επιφάνεια την μεγάλη εσωστρέφεια που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ! Καταγράφω παρακάτω από αυτό το κείμενο, το πλέον – κατ΄ εμέ – σπουδαίο κομμάτι του:

«…Ουσιαστικά η ομάδα, στην οποία μετέχουν επιφανή κομματικά στελέχη και πρώην υπουργοί – τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθεί να ακυρώσει τις αλλαγές που δρομολογεί, υπερασπιζόμενη την ιδέα να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ “αμιγώς αριστερό” κόμμα. Με το κείμενο που διακινούν οι “53+” και τη συλλογή υπογραφών επιδιώκουν να εκβιάσουν την σύγκλιση της – κανονικά απερχόμενης – Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – και εκεί να επιβάλλουν αποφάσεις, διαμορφώνοντας πλειοψηφία με τη συνδρομή και άλλων στελεχών που αντιστέκονται στον μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με το κείμενο, αξιώνουν το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι συνέδριο “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία” και να οργανωθεί όπως προβλέπει το – προς αναμόρφωση – καταστατικό. Πρακτικά ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία – και να μετέχουν ως… παρατηρητές στο συνέδριο – όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση…»!

Αυτό το κείμενο, προκάλεσε την παρέμβαση του ουσιαστικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τάχτηκε ευθέως υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερή μετάλλαξή του!

Είπε συγκεκριμένα:

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, έχει τη δύναμη και την ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες για ένα συνέδριο σύνθεσης, συσπείρωσης και νίκης»!

Βέβαια, τα παραπάνω δεν μπορούσαν να περάσουν από την “Ομάδα των 53” αβρόχοις ποσίν! Η απάντηση ήταν πολύ σκληρή και επιθετική!

Συγκράτησα τα παρακάτω ως πλέον σημαντικά:

«…Είμαστε συνηθισμένοι/ες το τελευταίο μεγάλο διάστημα να ασχολούνται αρθρογράφοι διαφόρων σάιτ με την πρωτοβουλία μελών 53+ του ΣΥΡΙΖΑ. Άρθρα και σχόλια, με τα περισσότερα απ΄ αυτά, να συγκλίνουν στην αναζήτηση κάποιας εσωτερικής “βόμβας”. Τελευταία “βόμβα” ανακαλύφθηκε σε κείμενο του πολυγραφότατου Γ. Λακόπουλου στο Ανοιχτό Παράθυρο. Αυτό είναι, πιάστηκαν οι 53+ και ο Τσακαλώτος στη φάκα, έγινε η μεγάλη αποκάλυψη και τώρα ο… καλός και τίμιος κεντροαριστερός δημοσιογράφος καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να γίνει (για άλλη μια φορά σύμφωνα με τις επιθυμίες του) Ανδρέας Παπανδρέου και να κάνει εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε αυτός το 1977.

Αλλά ποια είναι η “βόμβα”, που έριξαν οι 53+ στα θεμέλια της Κουμουνδούρου; Κυκλοφορούν, λέει, κείμενο για συλλογή υπογραφών ώστε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (απίστευτο ατόπημα κατά τον αρθρογράφο να συνεδριάζουν τα εκλεγμένα όργανα), με στόχο να παρθεί απόφαση το 3ο συνέδριο να είναι του ΣΥΡΙΖΑ και… άλλα, κάτι για αριστερό κόμμα, για συμμαχίες κλπ. Και τώρα εμείς οι 53+ κάτι πρέπει να πούμε, αφού μας έπιασαν στα… πράσα. Ας πούμε λοιπόν: Δεν υπάρχει κείμενο – απόφαση των 53+. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το ιδεολογικό μας ρεύμα όταν έχει κάτι να πει το λέει ανοιχτά και δημόσια. Δεν το κρύβουμε ούτε λειτουργούμε υπόγεια…

…Όμως ο αρθρογράφος του Ανοιχτού Παράθυρου κάνει και άλλη μια αποκάλυψη: λέει ότι οι 53+ επιδιώκουν να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αμιγώς αριστερό κόμμα. Εδώ, πράγματι, αποκάλυψε το… επαίσχυντο σχέδιο μας. Ναι, είναι αλήθεια. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αριστερό κόμμα. Ένα μεγάλο, λαϊκό, μαζικό κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να συσπειρώνει, να ενώνει, όπως γίνεται και με τους ανθρώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας…»!

Ο “Ηρακλής” τους έκανε μαλλιά κουβάρια…

Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2019 συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και όπως διαβάσαμε στον πάντα έγκυρο “Βηματοδότη”:

«Ο “Ηρακλής” ήταν αρκετός για να φέρει σχεδόν στα χέρια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Νίκο Παππά καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ιταλικό μοντέλο, που εκείνος επεξεργάστηκε και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βρήκε έτοιμο και το κατέθεσε στη Βουλή…

Ακριβώς για αυτό το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί κατ’ αυτόν, ήταν δικό του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Ο Νίκος Παππάς εξεμάνη και άρχισε να διακινεί σε διάφορους ότι θα ακολουθήσει κύμα πλειστηριασμών (και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα συνέβαινε) ικανό να κλονίσει την κυβέρνηση…

Τελικώς πέρασε του Παππά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τούτο τον καιρό είναι έξω από τα νερά του. Κοινώς δεν ελέγχει το “μαγαζί”. Έτσι οι σύντροφοι αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον “Ηρακλή” και ζήτησαν από τον κ. Τσακαλώτο να υπερασπιστεί στη Βουλή την απόφαση του κόμματος. Για να πάρουν την απάντηση από το πρώην υπουργό Οικονομικών… “Άντε γεια” και ότι θα πάει διακοπές! Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε σε τι κατάσταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο…

Όπως στα τέλη του 2018 όταν πήρε αποστάσεις από τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε άλλες στιγμές που διαφώνησε με τους χειρισμούς της επιτελικής ομάδας του Μαξίμου, ιδιαίτερα με τον Νίκο Παππά με τον οποίο η σχέση τους είναι σταθερά κακή…»!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλες και φίλοι, ότι ενώ οι Ελλάδα χάνεται, τα δυο κόμματα Εξουσίας σπαράσσονται από εσωκομματικές έριδες και οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις…

Ας ελπίσουμε, ότι η Πατρίδα μας θα μείνει αλώβητη από αυτά τα εσωκομματικά μαχαιρώματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ!!

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Πηγή:egerssi.gr

Shares