Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ακόμα μια επίθεση απέτρεψαν οι Ρώσοι από Ουκρανούς, δηλώνει η Μόσχα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα (03.11.2022) ότι οι δυνάμεις της Μόσχας απέτρεψαν επίθεση της Ουκρανίας στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Παράλληλα, η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας ισχυρίζεται ότι η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται στην Ουκρανία αλλά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, έχουν αυξήσει την πιθανότητα ενός σοβαρού δυστυχήματος μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου στον κόσμο πυρηνικού δυστυχήματος, το Τσέρνομπιλ, το 1986 .

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ανησυχίες για τον βομβαρδισμό της περιοχής του σταθμού, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει βομβαρδίσει κατ΄επανάληψη την περιοχή του σταθμού ενώ η Ρωσία λέει πως η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει την περιοχή του σταθμού. Και οι δύο οι πλευρές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της άλλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις “εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με δυτικά όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή”, δήλωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βαλντίμιρ Πούτιν.

 

Ο Πατρούσεφ είπε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απέτρεψαν μια “τρομοκρατική επίθεση”, όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον του σταθμού.

«Η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο»
Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας δήλωσε σήμερα πως ο σταθμός αποσυνδέθηκε και πάλι από το ενεργειακό δίκτυο αφού ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στις εναπομείνασες γραμμές υψηλής τάσης, αφήνοντάς τον μόνο με γεννήτριες ντίζελ.

Η Energoatom είπε επίσης πως η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο.

Ο σταθμός στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καύσιμα που φθάνουν για 15 ημέρες για τη λειτουργία των γεννητριών, ανέφερε.

Παρότι οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει, χρειάζονται διαρκή παροχή ηλεκτρισμού προκειμένου να συντηρηθεί το πυρηνικό καύσιμο στο εσωτερικό τους και να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

“Χθες… οι δύο τελευταίες γραμμές υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP), που τον συνδέουν με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, υπέστησαν ζημιές. Στις 11:04 μ.μ. ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συσκότισης [blackout]. Και οι 20 γεννήτριες ντίζελ άρχισαν να λειτουργούν”, ανέφερε σε ένα μήνυμα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Στο εγγύς μέλλον, (η Ρωσία) θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει και να συνδέσει τις γραμμές επικοινωνίας του ZNPP στην κατεύθυνση της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας και του Ντονμπάς”, ανέφερε η Energoatom, το προσωπικό της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί τον σταθμό παρά την κατοχή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο σταθμός, που παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες κάποιες φορές μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit.gr

Shares