Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ακίνητα στην Νορβηγία δίπλα σε στρατιωτικές βάσεις απέκτησε τα τελευταία χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια απέκτησε μερικά ακίνητα στην Νορβηγία σε μικρή απόσταση από στρατιωτικές βάσεις, γράφει η εφημερίδα Dagbladet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, το 2017 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αγόρασε κτίριο στην πόλη Σερέϊντ ( κοινότητα Μπέργκεν) , το οποίο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Χοκόνσβερν που είναι το πιο σημαντικό λιμάνι και βάση του πολεμικού ναυτικού.

Μερικά ακίνητα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας απόκτησε στο διάστημα 2017-2021 στην παραθαλάσσια περιοχή Ρούγκαλαν. Για παράδειγμα στην πόλη Στανβάνγκερ ο πρώην ιερέας της τοπικής κοινότητας της Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει ακίνητο κοντά στο Ενοποιημένο κέντρο του ΝΑΤΟ στο Γιόττο, γράφει η Dagbladet. Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από ένα σημαντικό στρατιωτικό κτίριο, περίπου δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει επίσης ακίνητο στο Κίρκενες , στα σύνορα με την Ρωσία. Αγοράσθηκε το 2015. Επίσης από το 1996 είχε στην ιδιοκτησία της κτίριο στο Όσλο.

Ο ιερέας Ντμίτρι Οστάνιν που υπηρετεί σε εκκλησία στο Σερέϊντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας , δήλωσε ότι από την δική του εκκλησία “δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”.

“Πρωτίστως επειδή εγώ ο ίδιος είμαι Ουκρανός. Και αναθεματίζω αυτόν τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της πατρίδας μου. Ο πεθερός μου και η πεθερά μου είναι πρόσφυγες εδώ στην Νορβηγία. Οι συγγενείς μου και οι συγγενείς της γυναίκας μου μέχρι σήμερα ζουν εκεί στον πόλεμο με τους βομβαρδισμούς” δήλωσε ο ιερέας διευκρινίζοντας, ότι πολλοί πιστοί εξαιτίας της αντιπολεμικής του στάσης επισκέπτονται άλλες εκκλησίες.

Το τελευταίο διάστημα στην Νορβηγία γίνονται συχνά συλλήψεις Ρώσων πολιτών που χρησιμοποιούν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός ακόμη Ρώσου, τον οποίο κατηγορεί ότι έστειλε ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) να πετάξει πάνω από νορβηγικό έδαφος, αυτή τη φορά στο στρατηγικής σημασίας αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Η σύλληψη, που έλαβε χώρα στο Χάμερφεστ στη βόρεια Νορβηγία, αφορά έναν άνδρα 47 ετών με διπλή ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, δήλωσε η περιφερειακή αστυνομία του Φίνμαρκ.

“Ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο Σβάλμπαρντ”, διευκρίνισε η αξιωματούχος της αστυνομίας Άνια Μίκελσεν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Barents Observer πρόκειται για τον γιο ενός “γνωστού Ρώσου επιχειρηματία”, ο οποίος “συνδέεται στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν”.

capital.gr

Shares