Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ακάρ: Συνεχίζει το σόου προκλητικότητας – Η Ελλάδα κάνει κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι της


Ακάρ: Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ, για δεύτερη φορά σήμερα, υποτιμώντας την ελληνική κυριαρχία σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Ελλάδα φαίνεται να μην φεύγει από τις σκέψεις και τη ρητορική του Τούρκου Υπουργού Άμυνας ο οποίος, μέσα σε λίγες ώρες, εξαπέλυσε δεύτερη επίθεση κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες κινήσεις… που ξεπερνούν τη νομιμότητα».

Αναλυτικά, όπως μεταδίδει το τουρκικό Ahaber ο Ακάρ, «σε μία δήλωση της τελευταίας στιγμής, για την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, της οποίας οι κινήσεις παραβιάζουν». «Περιμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να φέρεται εγωιστικά και να τηρήσει όσα προστάζει το διεθνές δίκαιο και η ηθική! Κάνει κινήσεις που ξεπερνούν το μπόι της, κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να προχωρά πέρα από τις δυνάμεις του, έτσι δημιουργούνται αδιέξοδα. Δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

 

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η Τουρκία στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε, χρησιμοποιώντας άκρως προκλητικό τόνο, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος λίγο πολύ απείλησε λέγοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για… οτιδήποτε στο Αιγαίο με 60 πλοία.

«Εξήντα πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, τα αεροπλάνα μας, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι στη διάθεσή μας. Για τι; Για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας. Όποιος θέλει ας έρθει», είπε ο Ακάρ μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ακάρ υποστήριξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία.Όμως με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές, και λέγοντας πως θα γίνει “ότι θέλω εγώ”, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο σεισμός της προηγούμενης Παρασκευής φάνηκε να φέρνει προς στιγμή πιο κοντά τις δύο χώρες, ωστόσο πριν περάσουν 48 ώρες από τις διπλωματικές αβρότητες Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσω Twitter, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου.

H Ελλάδα εξέδωσε  αντι-Navtex

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία το Σάββατο ανακοίνωσε νέα Navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία λήγει στις 14 Νοεμβρίου. Η προηγούμενη Navtex έληγε στις 4 Νοεμβρίου.

Η Navtex ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του σεισμού της Παρασκευής που έπληξε τις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε την Ελλάδα «σε έναν άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου όσο και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Σαμψούντα τόνισε πως «με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχίσουμε με το “Ορούτς Ρέις”, με το “Φατίχ”, με το “Μπαρμπαρός”, με το “Κανουνί” και με το “Γιαβούζ”. Με αυτά τα πλοία, με τις σεισμικές μας έρευνες και με τις γεωτρήσεις μας, το μέλλον μας θα είναι διαφορετικό».

 

 

Shares