Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

‘Αιμορραγία’ προκαλεί ο Κ. Βελόπουλος στη Νέα Δημοκρατία – Τρέμει το Μαξίμου τις κάλπες – Ανάλυση ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Περιοδεία σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρώτη από μία σειρά επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Νέα Δημοκρατία κινδύνευει με σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά της. 

 

Διαρροές οι οποίες μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και άρα το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι δεύτερες εκλογές, στις οποίες η ΝΔ δίνει με νύχια και με δόντια τη μάχη της αυτοδυναμίας.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται να ενισχύεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ούτως ή άλλως στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης είχαν κυμανθεί πολύ πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό, έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό στο Μαξίμου.

Σε κάποιες περιοχές, πλέον το κόμμα του κ. Βελόπουλου  αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι στο Μαξίμου ότι σε ορισμένες περιφέρειες η Ελληνική Λύση μπορεί να είναι και τρίτο κόμμα.

Ο λόγος των διαρροών προς τα δεξιά δεν είναι όμως ιδεολογικός μόνο , αλλά αφορά τα οικονομικά των πολιτών, που στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, καθώς και ορισμένα τοπικά θέματα όπως η απολιγνητοποίηση στην Κοζάνη (επόμενο σταθμό των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη) και η μείωση των εξαγωγών γούνας λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία στην Καστοριά, αλλά και ειδικά θέματα όπως το νομοσχέδιο για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει προκαλέσει οργή στους ενστόλους σε όλη τη χώρα.

Δεν βλέπουν δηλαδή οι πολίτες λύση από τη ΝΔ αλλά μόνο από την Ελληνική Λύση.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μεγάλη μερίδα των Μακεδόνων είναι εξαγριωμένη καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε εθνική στάση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα έπραξε μετεκλογικά. Αυτό είναι κάτι που δεν συγχωρεί ο λαός της Μακεδονίας.

Λίγο πιο νότια εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλία, οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Κινητοποιήσεις για τις 22 Ιανουαρίου έχουν εξαγγείλει βέβαια οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Όμως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και αφορούν συνολικά τον αγροτικό κόσμο, επομένως δεν θέλει πολύ για να βρεθούν στα μπλόκα και γαλάζιοι αγρότες ή να εξαπλωθούν οι κινητοποιήσεις προς βορρά.

Υπάρχουν όμως και… ιδεολογικοί κίνδυνοι για τη ΝΔ . Ο κ. Βελόπουλος εκφράζει Ορθόδοξη στάση σε μία σειρά ζητημάτων, στάση διαφορετική από αυτή της ΝΔ που ξεχνά πως οι δύο πυλώνες της Ελλάδας είναι η Ορθοδοξία κι ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Εσωκομματική γκρίνια στη ΝΔ για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ

Το θέμα της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει εντός της ΝΔ, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο πολύ περισσότερο και στην Πελοπόννησο, ένα φιλοβασιλικό κομμάτι και πολλοί ακόμη που βλέπουν το θέμα με όρους… lifestyle και περιμένουν στη Μητρόπολη πριγκίπισσες και βασιλιάδες. Υπάρχει όμως και ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και της κεντροδεξιάς, που δε θα συγχωρούσε στο Μαξίμου οποιαδήποτε άλλη απόφαση από αυτή που πήρε.

Οι αιχμές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους, αναδεικνύουν πάντως το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος της ΝΔ.

Το Μαξίμου διαμήνυσε με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι: “Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν ειναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν.”

Με άλλα λόγια το Μαξίμου σχεδόν απολογείται στο εκλογικό της κοινό. Δείχνει το Μαξίμου πως δεν γνωρίζει τον ίδιο τον ελληνικό λαό που κυβερνά.

Shares