Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αίγυπτος: Προς αναζήτηση συμμάχων με το βλέμμα στραμμένο στο μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας

Η Αίγυπτος προσπαθεί να ενισχύσει τη διπλωματική και τη στρατιωτική της επιρροή στην Αφρική καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Αιθιοπία.

Αιτία είναι η κατασκευή, από την τελευταία, γιγαντιαίου φράγματος σε παραπόταμο του Νείλου. Το συμπέρασμα ανήκει στον Αιγύπτιο αναλυτή Μαγκντί Αμπντελχαντί.

Η Αιγυπτιακή Γεωγραφική Υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε το 1875, διαθέτει ορισμένα πολύτιμα χειρόγραφα που μαρτυρούν το μακρόχρονο ενδιαφέρον του Καΐρου για την υποσαχάρια Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκεται χάρτης που τοποθετεί τα νότια σύνορα της Αιγύπτου στη Λίμνη Βικτώρια, στην Ανατολική Αφρική.

Magdi Abdelhadi 2007 9 augusti 2007 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio

Ο Μαχντί Αμπντελχαντί

Η εμπλοκή της χώρας στους αραβό-ισραηλινούς είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσουν οι βλέψεις της στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται εκ νέου ενεργή ενασχόληση της Αιγύπτου με θέματα που αφορούν σε κράτη της Λεκάνης του Νείλου. Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο υπέγραψε στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με την Ουγκάντα, την Κένυα, το Μπουρούντι, τη Ρουάντα και το Τζιμπουτί.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ουσιαστικές και ολοκληρωμένες συμφωνίες με το Σουδάν, όπου πρόσφατα διεξήγε μεικτές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών και ειδικών δυνάμεων.

Erosion Landform – Nile River Basin – dontbeindanile

Χάρτης της Λεκάνης του Νείλου

Η αιτία πίσω από αυτή την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική είναι το αμφιλεγόμενο φράγμα της “Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης”, το οποίο κατασκευάζει η Αντίς Αμπέμπα στον Γαλάζιο Νείλο. Η Αίγυπτος δεν είναι αντίθετη με το φράγμα αυτό καθαυτό. Ανησυχεί έντονα όμως για τις επιπτώσεις του στη ροή των υδάτων του Νείλου αν η Αιθιοπία αρνηθεί να υπογράψει νομικά δεσμευτικό κείμενο για το πώς θα διαχειρίζεται τις ενέργειές της στο φράγμα.

Top five stops on a cruise down the Nile in Egypt - Lonely Planet

O ποταμός Νείλος έδινε από τα αρχαία χρόνια ζωή στην Αίγυπτο

Υπάρχουν φόβοι ότι το φράγμα θα μπορούσε να αποδεκατίσει την αιγυπτιακή γεωργία και να καταστήσει άγονες μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πυροδοτώντας ξηρασία και ανεργία. Από την άλλη πλευρά, η Αιθιοπία θεωρεί την κατασκευή ζωτικής σημασίας για τις αναπτυξιακές της ανάγκες και για την τροφοδοσία του πληθυσμού της με ηλεκτρικό ρεύμα.

Η μεταβολή στην κατεύθυνση και στη στοχοδοσία της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου προς την υποσαχάρια Αφρική έχει καθυστερήσει, έρχεται πολύ αργά, υποστηρίζουν ορισμένοι Αιγύπτιοι. Ο Αμπντελχαντί εξηγεί ότι η ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών μπορεί να επιτύχει πολλά περισσότερα από την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, θεωρώντας δεδομένες τις σχεδόν ανύπαρκτες εμπορικές σχέσεις που έχει το Κάιρο και με τις εννέα χώρες της Λεκάνης του Νείλου.

Πηγή: BBC

Toυ ειδικού συνεργάτη

Shares