Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022

Αίγυπτος: Η κατάσταση της υγείας του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντέλ Φάταχ έχει επιδεινωθεί

Η κατάσταση της υγείας του Αιγυπτιοβρετανού πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντέλ Φάταχ «έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η αδελφή του Μόνα Σεΐφ μετά την πρώτη επίσκεψη της οικογένειας εδώ και έναν μήνα στον κρατούμενο που έβαλε τέλος σε μια απεργία πείνας επτά μηνών.

Για πρώτη φορά από τις 24 Οκτωβρίου, ο φιλοδημοκρατικός μπλόγκερ που θα κλείσει αύριο τα 41, είδε σήμερα τη μητέρα του Λάιλα Σουέιφ και την αδελφή του Σανάα Σεΐφ.

«Τα νέα από την επίσκεψη είναι ανησυχητικά, (η υγεία του)ο Αλάα επιδεινώθηκε σοβαρά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αλλά τουλάχιστον πρόλαβαν να τον δουν και χρειαζόταν να δει την οικογένεια τόσο πολύ. Η οικογένεια θα μοιραστεί τις πλήρεις λεπτομέρειες αργότερα σήμερα, παρακαλούμε να μας υπομείνετε», έγραψε η Μόνα Σέιφ στο Twitter λίγο μετά την επίσκεψη.

 

Η οικογένειά του είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο και είχε κλιμακώσει κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, αρνούμενος να δεχθεί νερό.

Ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχαν συζητήσει για την υπόθεσή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ακτιβιστής και μπλόγκερ που έγινε γνωστός κατά την εξέγερση του 2011 εναντίον του τότε προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ, ο Άμπντελ Φάταχ έχει αναχθεί σε σύμβολο για δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους –από φιλελεύθερους ως ισλαμιστές– που διώκονται έκτοτε.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 2 Απριλίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του και την αντιμετώπισή του στη φυλακή. Πρόσφατα απέκτησε βρετανική υπηκοότητα, μια κίνηση που η οικογένειά του ήλπιζε ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωσή του και θα τραβούσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη και των άλλων κρατουμένων.

Σε μια σπάνια επίσημη ανακοίνωση για τον Άμπντελ Φάταχ, ο εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Λίγο αργότερα η οικογένειά του ενημερώθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές ότι υπήρξε ιατρική παρέμβαση για να διατηρηθεί στη ζωή.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας και αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

zougla.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares