Τρίτη , 3 Αυγούστου 2021

Αίγυπτος: Ετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας;

Οι εξελίξεις συνεχίζουν να “τρέχουν” στην περιοχή, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη λήξη της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων…  

Οι εικόνες δεκάδων αιγυπτιακών εκσκαφέων, γερανών και φορτηγών που εισήλθαν στη Γάζα δημιούργησαν ερωτηματικά σε αρκετούς Παλαιστινίους για το αν το Κάιρο προγραμματίζει την επιστροφή του στον παραλιακό θύλακα που ήλεγχε κατά τα έτη από το 1948 μέχρι το 1967 .

Η απόφαση της Αιγύπτου να στείλει μηχανήματα ανέγερσης οικοδομών και μηχανικούς στην περιοχή ελήφθη στα πλαίσια της βοήθειας που υποσχέθηκε η χώρα στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, μετά τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε ο σύντομος πόλεμος του Ισραήλ με την οργάνωση Χαμας.

Αίγυπτος: Ορκίστηκε πρόεδρος για τέταρτη θητεία ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου 

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεσμεύτηκε για αρωγή ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την ανακατασκευή των σπιτών και των κτιρίων που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Η παρουσία των οικοδομικών συνεργείων της Αιγύπτου στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας συνεπάγεται ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να επαναλάβουν τις επιθέσεις  τους με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, επεσήμαναν στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post παλαιστινιακές πηγές.

“Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να εμπλακεί και πάλι σε νέο γύρο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ισραήλ με τόσους Αιγύπτιους τριγύρω,” τόνισε μία από τις πηγές. “Αν η Χαμάς ή η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αρχίσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ενώ τα αιγυπτιακά κατασκευαστικά συνεργεία εργάζονται εντός της Λωρίδας της Γάζας, τότε οι δύο οργανώσεις θα έχουν σοβαρά προβλήματα με την Αίγυπτο.”

Isarel-Gaza conflict: What is the Gaza strip and where is it on a map? | Metro News

Η γεωγραφική θέση της Λωρίδας της Γάζας 

Για την Ιστορία, στη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, το 1948, ο Αραβικός Σύνδεσμος ίδρυσε την “Παν-παλαιστινική Κυβέρνηση”, (“All-Palestine Government”) για να κυβερνήσει την τότε ελεγχόμενη από την Αίγυπτο, Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι που ζούσαν στον θύλακα έλαβαν “Παν-παλαιστινιακά” διαβατήρια. To Κάιρο δεν τους έδωσε ποτέ την αιγυπτιακή υπηκόοτητα. Μετά τη διάλυση της “Παν-παλαιστινικής Κυβέρνησης”, το 1959, η Αίγυπτος συνέχισε να ελέγχει τη Γάζα μέχρι το 1967.

Οι Αιγύπτιοι, ωστόσο, δεν προσάρτησαν ποτέ την περιοχή και επέλεξαν να την ελέγχουν μέσω στρατιωτικού κυβερνήτη.

Πηγή: The Jerusalem Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares