Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αίγυπτος: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία…

Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής με τα χέρια δεμένα απέναντι στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάιμ Σούκρι.

Ο Υπουργός είπε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής υπουργικής συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου ότι η κρίση στη Λιβύη έχει άμεσες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

«Είδαμε και παρακολουθήσαμε… τις τουρκικές παρεμβάσεις για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης, η οποία περιλαμβάνει πρακτικές που παρατείνουν τη σύγκρουση, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την τεκμηριωμένη συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταφορά μισθοφόρων και τρομοκρατών από τη συριακή επικράτεια, σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει στο Λιβυκό μέτωπο τις συνθήκες που η Τουρκία καθιέρωσε στη Συρία», δήλωσε ο Σούκρι.

Η Τουρκία είχε στείλει χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Συρίας.

«Αντιμέτωποι με τις τουρκικές φιλοδοξίες που είναι εμφανείς στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη ειδικότερα, η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής με τα χέρια δεμένα. Αντ ‘αυτού, έχουμε λάβει θέση, όταν ανακηρύξαμε το μέτωπο Σύρτης – Αλ Τζούφρα ως κόκκινη γραμμή που δεν θα δεχτούμε από κανέναν να διασχίσει, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους. Ευχαριστούμε τις αδελφές αραβικές χώρες για την ισχυρή υποστήριξή τους».

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι το 2011.

Πρόσφατα έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κύριων εμπόλεμων πλευρών της χώρας, του LNA, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ και του GNA, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Πολλές ξένες δυνάμεις έχουν υποστηρίξει διαφορετικές πλευρές της σύγκρουσης, με τις πιο εξέχουσες χώρες να είναι η Τουρκία που υποστηρίζει το GNA και η Αίγυπτος να υποστηρίζει το LNA.

Η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής αυξήθηκε αφού το κοινοβούλιο στην Αίγυπτο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, επιτρέποντας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να ενεργήσει για την απειλή στρατιωτικής δράσης του εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Άγκυρα θέσπισε ένα σχέδιο για να αυξήσει τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις αιγυπτιακές δυνάμεις σε περίπτωση που το Κάιρο αποφασίσει να παρέμβει.

Πηγή: alarabiya, onalert

Shares