Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν στην Ουκρανία

Αιφνιδιαστική επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στην Ουκρανία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο τη Δευτέρα, σε μια κίνηση που έχει στόχο να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας αλλά και να προωθήσει την οικονομική βοήθεια που παρέχει η χώρα της για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο λίγες μόλις μέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στους οποίους επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνδράμουν την Ουκρανία, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από μια εβδομάδα, όταν επίσης επισφέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα.

“Η Αμερική θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία όσο χρειαστεί”, δήλωσε η Γέλεν απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, πλαισιωμένη από σάκους άμμου στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σμίχαλ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν για το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας και του στρατού της και “τη δήμευση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας”.

Ωστόσο, η Γέλεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ύψους 300 δισ. δολαρίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά της πρώτης δόσης 1,25 δισ. δολαρίων από το τελευταίο πακέτο, ύψους 9,9 δισ. δολαρίων, οικονομικής και δημοσιονομικής βοήθειας της Ουάσιγκτον.

Σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζελένσκι αργά το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Γέλεν τον επαίνεσε “για την ηγεσία και την αποφασιστικότητά του απέναντι στον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας”.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η Γέλεν χαιρέτισε τις ενέργειες του Ζελένσκι για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς – ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ δαπανάται με υπευθυνότητα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares