Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Άγριος Διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Άγκυρας! Νέα επίθεση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα έχει απαιτήσεις σαν να είναι κράτος – αρχιπέλαγος”…

Κλιμακώνει η Τουρκία εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης – Καθοριστική περίοδος για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης…Κλιμακώνεται ο διπλωματικός πόλεμος με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και μετά τον “μαραθώνιο” επιστολών στον ΟΗΕ. Η Τουρκία επιτίθεται άμεσα στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αναφερόμενος με έμφαση στις ελληνικές θέσεις στο Καστελόριζο.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν υποχωρούν ούτε εν μέσω πανδημίας, αλλά και ούτε μετά τις πολλαπλές ήττες σε Έβρο, Συρία και Λιβύη, καθώς το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να “ρεφάρει” με αύξηση της επιθετικότητας κατά της χώρας μας. Ο επικοινωνιακός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μόνο η αρχή.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έκανε εκ νέου λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Άγκυρα, δια στόματος Ακσόι, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας πως έχει απαιτήσεις σαν να είναι «κράτος – αρχιπέλαγος».

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι μίλησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αγνοούνται οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

«Οι προσπάθειές τους να νομιμοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους μέσω της ΕΕ και μέσω των χαρτών που εκδίδονται μέσα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν καμιά αξία», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος – αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε η Άγκυρα.

Υποστήριξε, δε, πως «το πιο εντυπωσιακό δείγμα» αυτής της παραβίασης – κατά την Τουρκία – του διεθνούς δικαίου είναι οι ελληνικές θέσεις για το Καστελόριζο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παραπλανητική» την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, με αφορμή την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως ανέφερε το πρωί το Πενταπόσταγμα, και με νέα επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα απορρίπτει τις τουρκικές προσπάθειες να εμφανιστεί το Τουρκολυβικό Μνημόνιο ως Συμφωνία που παράγει έννομα αποτελέσματα και οδηγεί σε νόμιμες και έγκυρες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη ( A/74/758) με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2020 απαντά στην πρώτη επιστολή της Τουρκίας της 27ης Φεβρουαρίου με την οποία είχε επιχειρηθεί να δηλωθούν εμμέσως έστω και μονομερώς οι συντεταγμένες της παράνομης οριοθέτησης Τουρκίας Λιβύης και να δηλωθεί και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, το οποίο ακόμη δεν έχει καταχωρηθεί στην Αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ λόγω και της κινητοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών και των αντιδράσεων χωρών της περιοχής αλλά και μεγάλων δυνάμεων που έχουν δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουν το Μνημοόνιο, όπως αναφέρει ο Ν. Μελέτης για το Liberal.gr

Στην επιστολή της η Μ. Θεοφίλη δηλώνει ότι η «Συμφωνία οριοθέτησης» παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής.. και έτσι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και απορρίπτεται στο σύνολο της από την Ελλάδα».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέον έχουν σε ένα κρίσιμο στάδιο, καθώς καθημερινά η Άγκυρα γίνεται όλο και πιο επιθετική τόσο στο διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί αποφασιστικές κινήσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι πανίσχυρες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ

Shares