Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Αγορές πέριξ των 920 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικές είναι οι αγοραστικές κινήσεις που επικρατούν μεν αλλά δεν κάνουν τη διαφορά στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να έχει ρίξει “άγκυρα” στις 920 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,66% στις 921,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.235,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,85% στις 637,36 μονάδες.

Αγορές πέριξ των 920 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Το ΧΑ παλινδρομεί αρκετό διάστημα μεταξύ των 910 – 920 μονάδων, με μικρές εξαιρέσεις μερικών μονάδων εκατέρωθεν των ορίων της πλάγιας κίνησης. Και όπως όλα δείχνουν, ελλείψει κάποιου ισχυρού καταλύτη, το τέλος του έτους δεν θα αλλάξει πολύ την εικόνα δοκιμάζοντας τα τεχνικά όρια της συσσώρευσης. Η μοναδική περίπτωση της λύσης της συσσώρευσης είναι σε περίπτωση που ο τραπεζικός σε περίπτωση καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 639 μονάδες σε ημερήσιο επίπεδο, καθώς θα δώσει αγοραστικό σήμα με τις 669 και 710 μονάδες να είναι τα επόμενα επίπεδα.

Παρόλα αυτά, οι κινήσεις έχουν “άρωμα 2023”, με την εγχώρια κοινότητα να αναμένει δύο σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο σαφώς είναι οι εκλογές και το δεύτερο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το δεύτερο προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις, οι οποίες προφανώς θα επιβεβαιώσουν το κακό σενάριο, δηλαδή την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Το καλό σενάριο είναι ένας γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης, χωρίς καθυστερήσεις στις μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις της οικονομίας.

Βέβαια, αυτές οι εγχώριες εξελίξεις δεν θα μπορέσουν να αναζωογονήσουν μια αγορά που ακόμη στερείται ενεργών κωδικών αρκετών εκατομμυρίων εάν το διεθνές περιβάλλον εξακολουθήσει να ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αβεβαιότητες. Ενεργειακή κρίση, νομισματική σύσφιξη, πληθωρισμός, γεωπολιτικά, είναι μόνο μερικές από τις εστίες που θα απασχολήσουν τον κόσμο τη νέα χρονιά, με τους περισσότερους ξένους αναλυτές να βλέπουν ένα δύσκολο και ανώμαλο δρόμο μπροστά, ο οποίος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη 2,50% και 2,13% αντίστοιχα, με τις Autohellas, Πειραιώς, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Μικρά είναι τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Eurobank, Coca Cola, ΔΕΗ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, Quest, Σαράντης και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Βιοχάλκο, Aegean και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΛΧΑ.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares