Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Άγνωστη έννοια το οκτάωρο στο 50% του εργατικού δυναμικού

Άγνωστη έννοια το οκτάωρο στο 50% του εργατικού δυναμικού

Άγνωστη είναι η έννοια του οκταώρου στο τουλάχιστον 50% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, με ορισμένους να δουλεύουν πολύ περισσότερες και άλλους αρκετά λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Βάσει στοιχείων από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι ώρες εργασίας έφθασαν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα πριν από την πανδημία, αγγίζοντας συγκεκριμένα το 2019 τις 43,9 ώρες κατά μέσον όρο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, με τους άνδρες να εργάζονται 46,2 ώρες την εβδομάδα και τις γυναίκες 40,5 ώρες.

Ειδικότερα, για το ένα τρίτο των εργαζομένων η εργασιακή εβδομάδα αποτελείται από τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ το ένα πέμπτο εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή λιγότερο από 35 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως είναι πιθανότερο οι γυναίκες να έχουν συντομότερο ωράριο.

Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει η εν λόγω έρευνα, «παρότι το μεγάλο εργασιακό ωράριο μειώθηκε ελαφρώς στην αρχή της πανδημίας και αυξήθηκε κάπως η συχνότητα του μικρού ωραρίου, και τα δύο αυτά φαινόμενα επανέρχονται στα επίπεδο προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020».

Στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι δούλεψαν λιγότερο από όλες τις άλλες περιοχές που κάλυψε η εν λόγω έρευνα και συγκεκριμένα 37,2 ώρες, με τους άνδρες να εργάζονται 40,1 ώρες και τις γυναίκες 33,8 ώρες.

Το αποτέλεσμα βασίζεται σε δύο μετρήσεις. Πρώτον, βάσει των εκτιμήσεων της Eurostat το ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 11,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ στο ίδιο διάστημα η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά μόλις 2,7%. Ωστόσο, η μείωση της εργασίας ανάλογα με τις δεδουλευμένες ώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη, ιδίως λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares