Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Άγκυρα: «Η άσκηση “Θαλασόλυκος” είναι πρόβα πολέμου κατά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο»…

Στην ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, ο διοικητής επιχειρήσεων του τουρκικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου» θα πραγματοποιηθούν «ασκήσεις με σενάριο κρίσης και πολέμου» ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η άσκηση αυτή έχει ως στόχο την προετοιμασία των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων για ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα.Πρόκειται για πρόβα πολέμου στα μέτωπα του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου.

Ο αντιναύαρχος Μπαγτζίογλου, είπε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος», μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιχειρήσεων ελέγχου θαλάσσιας περιοχής, κατάληψης περιοχών και «καταστροφής στόχων με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» δηλαδή ότι θα πρέπει να πράξει η Άγκυρα όταν προακελέσει πολεμική κρίση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ο Γιανκί Μπαγτζίογλου αναφέρθηκε επίσης σε ασκήσεις «αμφίβιων επιθέσεων» των τουρκικών δυνάμεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου» βάζοντας ως στόχο τα ελληνικά νησιά και την ίδια την Κύπρο.

Καταλήγοντας, είπε ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό Ναυτικό υπερέχει σε αποτελεσματικότητα, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας, όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων».

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την άσκηση ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας -ακόμη μεγαλύτερη και από την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και όντως έτσι είναι.

Η εφημερίδα STAR (Star Gazetesi) υποστήριξε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» είναι η απάντηση της Τουρκίας στις απειλές που δέχεται στις θάλασσες!

Καθημερινά μεταδίδουν εικόνες από την άσκηση για να προβληθεί η τουρκική ισχύς.

Συνολικά λαμβάνουν μέρος μια αρμάδα 131 πολεμικών πλοίων, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, καθώς και χιλιάδες στρατιώτες..

 

Η άσκηση της Τουρκίας θα διαρκέσει συνολικά 12 ημέρες, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στις 25 Μαΐου.

Shares