Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Άγιος Στυλιανός – Λέων: O ιατροδικαστής θα αποφασίσει για τα αίτια θανάτου του ανήλικου

«Οι ιστολογικές εξετάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές» σημείωσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την Κυριακή (19/2) αναφερόμενος στο θάνατο του 2,5 ετών παιδιού στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσανίκη.

Ειδικότερα, ο ιατροδικαστής επεσήμανε πως «το μικροσκόπιο θα διαφωτίσει εάν είχαμε κάποια νόσο, η οποία δεν ήταν γνωστή, ή πιθανά μια κληρονομική νόσο ή κάτι άλλο, ή εαν επρόκειτο για μία νόσο που ήταν σε εξέλιξη και που είτε αντιμετωπίστηκε ελλιπώς είτε δεν διαγνώστηκε καθόλου και επήλθε εντελώς αιφνίδια».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «ιατροδικαστής είναι ο άνθρωπος που τελικά αποφασίζει την αιτία θανάτου»

Τα ευρήματα από την νεκροψία -νεκροτομή δεν ήταν επαρκή για να ρίξουν φως στα αίτια θανάτου του μικρού κοριτισιού, προσθέτει, τονίζοντας «Βέβαια νομίζω οι συνάδελφοι θα έχουν λάβει και τοξικολογικές εξετάσεις για να δούμε το τι φάρμακα ή άλλες ουσίες μπορεί να επέδρασαν, να συνέβαλαν σε μια τέτοια κατάληξη» ανέφερε ο κ. Λέων.

Και συμπλήρωσε «ό, τι και να μας έρθει από ένα ιστολογικό εργαστήριο, ό, τι και να μας έρθει από ένα τοξικολογικό εργαστήριο σε αναλύσεις αίματος, ούρων ή οτιδήποτε άλλο έχει ληφθεί, ουσιαστικά ο άνθρωπος ο οποίος θα αποφασίσει με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, το τι έχει συμβεί είναι ο ιατροδικαστής, γιατί ο καθένας από αυτούς τους επιστήμονες – ο παθολογοανατόμος, ο τοξικολόγος – βλέπει απλά και μόνο αυτό που ο ιατροδικαστής του στέλνει, ενώ ο ιατροδικαστής έχει την πλήρη εικόνα, πιθανά να έχει δει και σημάδια ή οτιδήποτε άλλο υπήρχε εξωτερικά στο σώμα του παιδιού, ως χαρακτηριστικό εύρημα της νεκροψίας, που δεν τα γνωρίζουν οι άλλοι συνάδερφοι. Άρα ο ιατροδικαστής παραμένει η κεντρική φιγούρα, η οποία τελικά και θα δώσει την αιτία θανάτου».

 

Για να κάνει πιο κατανοητό, το γιατί είναι απαραίτητες οι ιστολογικές εξετάσεις στην περίπτωση του κοριτσιού, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου ανέφερε ότι «εάν είχαμε ένα ταλαιπωρημένο οργανισμό, ένα καρδιολογικό πρόβλημα στεφανιαίων αγγείων στην καρδιά, σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, πιθανότατα αυτό να ήταν εμφανές ακόμα και σε επίπεδο νεκροτομείου. Το έμπειρο μάτι ενός ιατροδικαστή θα μπορούσε να διακρίνει μια χρόνια ασθένεια. Όταν μιλάμε για δυόμισι ετών παιδί, προφανώς το μικροσκόπιο είναι ο κύριος σύμμαχος της διερεύνησης»

 

cnn.gr

Shares