Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Αύξηση των συντάξεων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί πάνω από 50 δισ. ευρώ ως το 2025, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι


Αύξηση 7,3% θα δουν στις συντάξεις τους οι Ιταλοί από το 2023, ώστε να μπορέσουν τα εισοδήματά τους να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Η αύξηση στις συντάξεις που γίνεται αυτόματα, σε αντίθεση με τις αυξήσεις επί των μισθών, αναμένεται να φέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που πλήττονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, μπορεί ωστόσο να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τιθασεύσει τις τιμές καταναλωτή.

Συνολικά, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί πάνω από 50 δισ. ευρώ ως το 2025, ανέφερε ο υπουργός.

 

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να εξισορροπήσει μια συνετή δημοσιονομική προσέγγιση που να κρατά υπό έλεγχο τις αποδόσεις του χρέους με την τήρηση των επεκτατικών εκλογικών υποσχέσεων.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη μικρή μείωση των φόρων το 2023, κυρίως για τους αυταπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε έξτρα δανειακό κόστος 3,6 δισ. ευρώ το 2023, ανέφερε ο Τζορτζέτι. Εκτιμά ότι ο αντίκτυπος μιας αύξησης της τάξης των 100 μονάδων βάσης θα είναι σχεδόν 0,5% στο ΑΕΠ της Ιταλίας σε ορίζοντα τριετίας.

«Η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τις θυσίες που έγιναν με μια συνετή και υπεύθυνη προσέγγιση που μας επιτρέπει τόσο να βελτιώσουμε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας όσο και να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Τζορτζέτι.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία, που βρίσκεται σήμερα στο 12,8%, προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 6,5% για το 2023, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares