Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 15% για να εκμεταλλευτεί τις αυξημένες τιμές ενέργειας θέλει η Κολομβία


Η Κολομβία στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 15% με τη χρήση τεχνολογιών “ενισχυμένης ανάκτησης” για να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, ακόμη και καθώς πιέζει προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας Ιρένε Βέλεζ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο ευελπιστεί να απεξαρτήσει τη χώρα από τις εξορυκτικές βιομηχανίες και υπέρ της γεωργίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων τομέων.

Ωστόσο, οι τομείς της ενέργειας και της εξόρυξης αποτελούν σημαντικές πηγές εισοδήματος για την Κολομβία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απέφεραν 6,4 τρισ. πέσος (1,3 δισ. δολάρια) σε έσοδα το 2021, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο της Κολομβιανής Ένωσης Πετρελαίου (ACP), ενώ η Κολομβιανή Ένωση Μεταλλείων (ACM) προβλέπει ότι η εξόρυξη θα αποφέρει έσοδα 4,84 τρισ. πέσος φέτος.

Ενώ η κυβέρνηση συζητά για το αν θα χορηγήσει ή όχι νέα συμβόλαια έρευνας και παραγωγής, η Κολομβία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ενισχυμένης ανάκτησης πετρελαίου για να αυξήσει την παραγωγή από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε περίπου 862.500 βαρέλια ημερησίως (bpd), ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές, δήλωσε η Βέλεζ στο Reuters την Παρασκευή.

“Η τεχνολογία είναι βιώσιμη εάν – και μόνο εάν – οι διεθνείς τιμές είναι υψηλές”, δήλωσε.

Η Κολομβία παράγει περίπου 750.000 βαρέλια ημερησίως και οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνουν στα 65 δολάρια ανά βαρέλι ή και περισσότερο για να έχει οικονομικό νόημα η ενισχυμένη ανάκτηση, είπε, προσθέτοντας ότι ενώ ο στόχος αποτελεί προτεραιότητα για το επόμενο έτος, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτευχθεί.

Καθώς τα πλούσια έθνη προχωρούν στην προσφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία για να τις βοηθήσουν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, η Κολομβία διερευνά επίσης τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμο.

Η Κολομβία συναντήθηκε πρόσφατα με την Παγκόσμια Τράπεζα σχετικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει, είπε.

“Θα διερευνήσουμε (τη δυνατότητα) επειδή πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε και θα χρειαστούμε πρόσθετους πόρους”, για τη μετάβαση από την εξορυκτική στην παραγωγική οικονομία, δήλωσε η Βέλεζ.

Ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Ecopetrol, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος της Κολομβίας, έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ενέργειας, ο στόχος είναι να γίνει πιο πράσινη με κάθε ευκαιρία, πρόσθεσε.

“Αυτό φυσικά θα χρειαστεί οργανωτικές προσαρμογές”, πρόσθεσε.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares