Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αυξάνονται οι ανησυχίες των Αμερικανών ενόψει ενδιάμεσων εκλογών

Πολλά και διαφορετικής βαρύτητάς θέματα απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με τον πληθωρισμό να αποτελεί βασική ανησυχία των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στον αντίποδα το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο δεν έχει θιγεί σχεδόν καθόλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τις πολλές φυσικές καταστροφές που έπληξαν φέτος τις ΗΠΑ.

 

Πληθωρισμός

Αυτή είναι η βασική ανησυχία των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το κόμμα του ότι ευθύνονται για την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ.

«Στις μέρες μας από τα ψώνια ως τη βενζίνη, όλα κοστίζουν πιο ακριβά», καταγγέλλει η Τζεν Κίγκανς συντηρητική υποψήφια για μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο προεκλογικό της σποτ.

Οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν να αναφερθούν στο θέμα από φόβο ότι θα τους βλάψει. Κινδυνεύουν όμως να φανούν αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την οικονομία, ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι «οι Δημοκρατικοί χτίζουν μια καλύτερη Αμερική για όλο τον κόσμο». Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που «θα καταστρέψουν την οικονομία».

Άμβλωση

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών προτιμούν να επικεντρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία στο θέμα της άμβλωσης, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο που επέφερε πλήγμα στο δικαίωμα αυτό των γυναικών.

Η απόφαση αυτή προσέφερε ώθηση στους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ενδέχεται να νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί ενισχύθηκαν και από το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στις αρχές Αυγούστου στην ιδιαίτερα συντηρητική πολιτεία του Κάνσας, όπου οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά για να απορρίψουν τροποποίηση του Συντάγματος που θα απαγόρευε ουσιαστικά τις αμβλώσεις.

Όμως μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.

Εγκληματικότητα

Ακόμη ένα επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων: η εγκληματικότητα, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI βρίσκεται σε άνοδο. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των Αμερικανών.

Στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες κλειδί για τις εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Μεχμέτ Οζ κατηγορεί συνεχώς τον αντίπαλό του Τζον Φέτερμαν «για χαλαρότητα στο θέμα της εγκληματικότητας».

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες αυτές ψηφίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες νομοσχέδια που έχουν στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο προσλήψεων και την εκπαίδευση των αστυνομικών στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό όμως εξόργισε την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία τάσσεται υπέρ της μείωσης της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της αστυνομίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό.

Μετανάστευση

Η μετανάστευση αποτελεί άλλο ένα εκρηκτικό θέμα για τις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι μετέτρεψαν τα σύνορα με το Μεξικό σε σουρωτήρι.

Από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον Αύγουστο του 2022 έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα αυτά, αριθμός ρεκόρ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι η παράτυπη μετανάστευση τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο φεντανύλης στις ΗΠΑ, ένα συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων νέων στη χώρα.

Πολιτισμική μάχη

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύονται επίσης ότι θα δημιουργήσουν μια Αμερική που θα έχει «ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ελευθερία», κάτι που σκοπεύουν να εφαρμόσουν κυρίως στα σχολεία της χώρας, τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια χώροι έντονης αντιπαράθεσης για ζητήματα όπως η καραντίνα, η χρήση μάσκας, ο εμβολιασμός κατά της covid-19, η διδασκαλία στο μάθημα της Ιστορίας για τη δουλεία, κατάργηση της νεομαρξιστικές θεωρίες που αποσκοπούν να ενοχοποιήσουν τους λευκούς, κλπ.

Η άποψη αυτή έχει απήχηση στη βάση του κόμματος.

Οι συντηρητικοί συνέχισαν την έντονη τους εναντίον των διεμφυλικών αθλητριών, που η συμμετοχή τους αδικούν τις βιολογικές γυναίκες αθλήτριες.

Κλίμα, ο μεγάλος απών

Παρά τις πολλές φυσικές καταστροφές που έπληξαν φέτος τις ΗΠΑ, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έχει θιγεί σχεδόν καθόλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News, σχεδόν το 80% των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει «πολύ στην ψήφο τους», έναντι μόλις του 27% των Ρεπουμπλικάνων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/naftermporiki.gr

Shares