Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Στους 64 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα Κυριακή (26.2.202) οι αρχές, ενώ ένα άτομο αγνοείται.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει 64 νεκρούς», μεταξύ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί «20 άνδρες, 17 γυναίκες και 18 παιδιά», δήλωσαν οι αρχές της Πολιτείας του Σάο Πάολο για την τραγωδία που ζει η Βραζιλία μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Πάνω από 680 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στα τέλη της προπερασμένης εβδομάδας στη Σαν Σεμπαστιάο, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, που αποτελούν διπλάσια ποσότητα από τον μηνιαίο μέσο όρο βροχόπτωσης στη χώρα.

 

Ένας αγνοούμενος – 2.400 άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί
Μια εβδομάδα μετά, ένα άτομο εξακολουθούσε να αγνοείται, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1 που επικαλείται την Πολιτική Προστασία ενώ περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Ο κυβερνήτης Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Στη χώρα, 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες —παραγκουπόλεις— οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsIT.gr

Shares