Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Αυτούς πρέπει να αντιγράψουμε για να έχουμε καλύτερο σύστημα υγείας

Ιρλανδική έκθεση για την πανδημία δείχνει τις  επιτυχίες του συστήματος υγείας – Σε αντίθεση με την Ελλάδα   

Μιλώντας για την έναρξη της Ιρλανδικής Εθνικής Επιθεώρησης Εντατικής Θεραπείας, ο καθηγητής Rory Dwyer είπε: «Αυτή η Έκθεση θα πρέπει να καθησυχάσει το κοινό και το προσωπικό που εργάζεται στην Υγειονομική Υπηρεσία ότι οι πιο σοβαρά άρρωστοι ασθενείς σε κάθε νοσοκομείο θα λαμβάνουν φροντίδα υψηλής ποιότητας». Η Ιρλανδική Εθνική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (INICUA) τεκμηρίωσε τη φροντίδα 11.177 βαρέως πασχόντων ασθενών που είχαν 11.793 εισαγωγές σε ΜΕΘ το 2020.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια παραμονής για κάθε εισαγωγή στη ΜΕΘ ήταν 5,8 ημέρες και οι συνολικές ημέρες κατάκλισης ήταν 68.400.

Η δραστηριότητα και τα αποτελέσματα σε 25 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Υψηλής Εξάρτησης (HDUs) σε 21 δημόσια νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από την HSE το 2020 ελέγχθηκαν. Αυτό αντιπροσώπευε το 92% του συνόλου της φροντίδας της ΜΕΘ σε νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από την HSE ενηλίκων το 2020.

Υπήρξαν 700 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 που αντιστοιχούσαν στο 5,9% όλων των εισαγωγών στη ΜΕΘ το 2020.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα για ασθενείς σε ΜΕΘ της Ιρλανδίας ήταν εντός του αναμενόμενου εύρους, παρά τις προκλήσεις για τη φροντίδα με την πανδημία του Covid.

Μια σειρά δεικτών ποιότητας σε όλες τις ΜΕΘ ήταν σχεδόν παγκοσμίως εντός αποδεκτών ορίων. Τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στις μονάδες του ΗΒ, χρησιμοποιώντας πανομοιότυπες μετρήσεις. Η ισοδυναμία με αυτό το διεθνές πρότυπο αναφοράς παρέχει διαβεβαίωση για την ποιότητα της περίθαλψης στις ιρλανδικές ΜΕΘ.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι 703 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν από ένα νοσοκομείο σε ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο το 2020, ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ποιότητας της περίθαλψης που παρέχεται σε όλους τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Η έκθεση συνέστησε επίσης τη συνέχιση του εν εξελίξει προγράμματος HSE για την επέκταση της χωρητικότητας της ΜΕΘ σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο για την Εντατική Φροντίδα, με έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που η κυβέρνηση έδειξε 7.500 υγειονομικούς και οι ΜΕΘ υποστελεχώθηκαν, με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται ασθενής εκτός ΜΕΘ με αναπνευστήρα.

Ενώ στην Ιρλανδία υπήρχε ένας νοσηλευτής για καθέναν που βρισκόταν στη ΜΕΘ, στην Ελλάδα λίγοι νοσηλευτές για όλους στη ΜΕΘ.

Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει και στη χώρα μας μία ανάλογη έκθεση όπως στην Ιρλανδία.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares