Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του ISIS! Γιατί η Ευρώπη είναι σε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ…

Μία ημέρα μετά την εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι από τις αμερικανικές δυνάμεις, φέρεται να ορίστηκε ο διάδοχός του. Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι. Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS, με το παρατσούκλι “καθηγητής”.Και το όνομα αυτού… Αμπντουλάχ Καρντάς. Μία ημέρα μετά την εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι από τις αμερικανικές δυνάμεις, φέρεται να ορίστηκε ο διάδοχός του. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο νέος αρχηγός του ISIS είναι ο Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι.

Ο Ιρακινός με το παρατσούκλι “καθηγητής” έχει φήμη αδίστακτου στελέχους του ISIS και ήταν επί μακρόν ηγέτης εν αναμονή. Ήταν επίσης έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι – που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας, ανέφερε στο Newsweek: “Ο Μπαγκντάντι ήταν ο επικεφαλής. Δεν εμπλεκόταν σε επιχειρήσεις. Έλεγε “ναι” ή “όχι”, αλλά δεν μετείχε στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων”.

Ο Καρντάς είναι πρώην αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και μεγάλωσε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στις φυλακές του Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εξελίχθηκε σε δημαγωγός των τζιχαντιστών και προσηλύτισε εκατοντάδες κρατούμενους στο αρρωστημένο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS.

Σύμφωνα με τους “Times”, ο Καρντάς βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, αφού άλλα ηγετικά στελέχη του ISIS δεν αποκλείεται να απορρίψουν το όραμα και τη στρατηγική του για την τρομοκρατική οργάνωση. Με τα μέλη της διάσπαρτα σε πυρήνες σε μια τεράστια ερημική έκταση, που εκτείνεται μεταξύ Ιράκ και Συρίας, έχουν αναδυθεί τρεις πυρήνες υπό τυνησιακή, σαουδαραβική και ιρακινή ηγεσία. Δυνάμεις ασφαλείας των χωρών της περιοχής έχουν προειδοποιήσει ότι οι εναπομείναντες πυρήνες του ISIS είναι αρκετά ισχυροί για να εξαπολύουν επιθέσεις και έτοιμοι να καταλάβουν τυχόν κενό εξουσίας.

Ο Φαντέλ Αμπό Ραγκίφ, πρώην αναλυτής της ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, θεωρεί ότι η προαγωγή του Καρντάς στην ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση της εκστρατείας θανάτου του ISIS. “Δεν θα αυξηθούν οι επιθέσεις με τη νέα ηγεσία του Καρντάς, αλλά θα γίνουν πιο εξειδικευμένες. Εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη σε εκτεταμένες εκτάσεις αν και έχουν μειωθεί τα έσοδά τους”, υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Έτσι εξοντώθηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη Συρία
Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη Συρία, είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν.
Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σκύλοι απογειώθηκαν με 8 ελικόπτερα από μια άγνωστη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή.

Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια. “Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο”, αφηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σύντομα «καθάρισαν» το κτίριο «με τον κόσμο είτε να παραδίνεται είτε να πυροβολείται και να σκοτώνεται», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έντεκα παιδιά απομακρύνθηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, και η φροντίδα τους ανατέθηκε σε έναν τρίτο συμβαλλόμενο, τον οποίο δεν αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν και κατόπιν φυλάκισαν μαχητές του ΙSIS.

Διέφυγε στο τούνελ
Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο τμήμα του συγκροτήματος και σε ένα τούνελ, παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του. Ο Έσπερ ανέφερε στην εκπομπή του Τζέικ Τάπερ στο CNN ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάλεσαν τον Μπαγκντάντι να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του ISIS «κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και φωνάζοντας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο αυτοκτονίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τα παιδιά του και να προκαλέσει την κατάρρευση της σήραγγας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αν και ένας σκύλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Εξέταση στο ακρωτηριασμένο πτώμα
Με το σώμα του Μπαγκντάντι «ακρωτηριασμένο από τις εκρήξεις», οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εξέταση DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του σε περίπου 15 λεπτά. «Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του με τρόπο βέβαιο, άμεσο και απόλυτα θετικό. Ήταν εκείνος» σημείωσε ο Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, που μίλησε στην εκπομπή του NBC Meet The Press δήλωσε: «Μπορώ να σας πω ότι τα νέα ήταν φοβερά χθες τη νύχτα. Ήταν 07.15 τοπική ώρα. Βρισκόμασταν στο Situation Room. Και ο διοικητής της αποστολής μας κάλεσε και είπε: «100% επιβεβαίωση, τζακ ποτ».

Συλλογή “άκρως ευαίσθητου” υλικού
Οι στρατιώτες συνέχισαν να ερευνούν το συγκρότημα, παίρνοντας «άκρως ευαίσθητο υλικό» μαζί τους, περιλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση του ISIS και των μελλοντικών σχεδίων του. Συνολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο κτίριο για περίπου 2 ώρες προτού επιστρέψουν αεροπορικώς ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Αναφορικά με τη σορό του Μπαγκντάντι, ο Ο’ Μπράιαν επισήμανε ότι αναμένεται να ακολουθηθεί το ίδιο πρωτόκολλο που τηρήθηκε το 2011 με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε ταφεί στη θάλασσα, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλευτεί ειδικούς στον ισλαμικό νόμο και τα ισλαμικά τελετουργικά.
newsit.gr

Shares