Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυτοκτονία, για λόγους πολιτικής ευθιξίας σε απευθείας σύνδεση- Ο υπουργός που τράβηξε την σκανδάλη επειδή τον κατηγόρησαν για δωροδοκία… (BINTEO)

Ο εικονιζόμενος πολιτικός Ρόμπερτ Μπαντ Ντουάιερ πέρασε στην ιστορία, όταν σε μια συνέντευξη τύπου έβγαλε ένα μάγκνουμ μέσα από ένα χάρτινο φάκελο και το έβαλε στο στόμα τραβώντας την σκανδάλη, αφήνοντας εμβρόντητους τους παρευρισκομένους, αλλά και τους τηλεθεατές που είδαν την αυτοκτονία του σε απευθείας μετάδοση.Ο Ντουάιερ ξεκίνησε ως δάσκαλος και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική ύστερα από ένα ταξίδι που έκανε στην Πολωνία στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διατελέσει γερουσιαστής με τη σημαία του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ το 1981 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών που είχε τα γεωγραφικά και δημογραφικά μεγέθη της χώρας μας.

Το 1981 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών

Από εκεί και πέρα άρχισαν να περιπλέκονται τα πράγματα. Ο Ντουάιερ θέλησε να ψηφιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του κράτους για να βρει που υπάρχουν πλεονάσματα και ελλείψεις. Αποφάσισε να συνεργαστεί με μία λογιστική εταιρεία που θα αναλάμβανε την εργολαβία της πολιτείας.

Έτσι βρέθηκε αναμεμιγμένος σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, που συντάραξε την πολιτεία και κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια προκειμένου να διευκολύνει τον επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε από μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ, μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο τοπικός εισαγγελέας του έκανε μια πολύ συμφέρουσα προσφορά. Του πρότεινε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αν παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου. Ο Ντουάιερ αρνήθηκε επειδή πίστευε στην αθωότητά του και οδηγήθηκε σε δίκη. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο παθητικής δωροδοκίας και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων.

Η μοιραία συνέντευξη

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987 ο Ρόμπερτ Μπαντ Ντουάιερ προγραμμάτισε μια συνέντευξη τύπου στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Πενσυλβανία, Χάρισμπεργκ. Εκεί έφτασε στις 11 το πρωί εμφανώς ταραγμένος και όλοι πίστευαν ότι ο σκοπός της συνέντευξης ήταν να ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να εκτίσει την ποινή του.

Εκείνος διάβασε μια ομιλία που είχε προετοιμάσει, όπου δήλωνε για μια ακόμη φορά την αθωότητά του και ανέφερε ότι έπεσε θύμα πολιτικής πλεκτάνης, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «σύγχρονο Ιώβ». Μόλις τελείωσε την ομιλία, άνοιξε τον χαρτοφύλακά του και έβγαλε τρεις φακέλους τους οποίους παρέδωσε στους υφισταμένους του. Έπειτα έβγαλε έναν τέταρτο μεγάλο φάκελο , όπου κρατούσε τυλιγμένο ένα περίστροφο τύπου Μάγκνουμ 357. Όλοι μέσα στην αίθουσα πάγωσαν. Αυτός, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, τους είπε:

«Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα». Με μία γρήγορη κίνηση έβαλε το όπλο στο στόμα και τράβηξε την σκανδάλη δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Οι πέντε κάμερες που κάλυπταν απευθείας τη συνέντευξη μετέδωσαν τα πλάνα της αυτοκτονίας του.

Mε την οικογένειά του

Μετά το τραγικό συμβάν, έγινε γνωστό ότι οι τρεις φάκελοι που άφησε ο αυτόχειρας πολιτικός προορίζονταν ο ένας για την οικογένειά του, όπου ανέφερε και τους λόγους της αυτοκτονίας του, ο δεύτερος περιείχε μία κάρτα δωρητή σώματος και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της πολιτείας.

Αργότερα, ένας φίλος του Ντουάιερ αποκάλυψε ότι ο πολιτικός αυτοκτόνησε για να μπορέσει η οικογένεια του να λάβει μια αποζημίωση από το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα δικηγορικά έξοδα της δικαστικής του περιπέτειας. Μερικά χρόνια αργότερα, η ιστορία του Ντουάιερ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Τζέιμς Ντιρσμπέργκερ, ο οποίος δημιούργησε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έντιμος άνθρωπος», το οποίο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το Βίντεο που ακολουθεί δείχνει τι ακριβώς διαδραματίστηκε μέχρι την στιγμή που πάτησε τη σκανδάλη. Φυσικά δεν περιλαμβάνεται η αποκρουστική σκηνή του αυτοπυροβολισμού.

mixanitouxronou.gr

Shares