Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Αυτό είναι το νέο ελικόπτερο των ΗΠΑ

DEFIANT X

Οι ΗΠΑ θέλουν το μελλοντική ελικόπτερο FLRAA τους να πετάει με ταχύτητες άνω των 555 χλμ/ώρα για να διασώζει τραυματισμένους ετοιμοθάνατους στρατιώτες σε επικίνδυνες περιοχές


Το Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA, δηλαδή “μελλοντικό ελικόπτερο επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς”) αποτελεί ένα ολοκαίνουριο αεροσκάφος που Αμερικανικοί ειδικοί στρατηγικής θέλουν να κινείται στον αέρα με ταχύτητες μεγαλύτερες των 300 κόμβων (ή 555 χλμ/ώρα) για να διασώζει τραυματισμένους στρατιώτες.

Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει αρκετές βιομηχανικές προσφορές για το νέο FLRAA, ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να αντικαταστήσει το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk. Το FLRAA, ένα ολοκαίνουριο αεροσκάφος υποστήριξης επιθέσεων ξηράς θα πετά χαμηλά σε ανομοιόμορφες επιφάνειες για να αποφεύγει την εχθρική ανίχνευση, ενώ θα μεταφέρει στρατιώτες σε επικίνδυνες και και κρίσιμες ζώνες προσγείωσης. Το ελικόπτερο αναμένεται να υποστηρίζει το πρόγραμμα Future Vertical Lift (FVL, δηλαδή “μελλοντικής κάθετης μεταφορικής ικανότητας”) στην δεκαετία του ‘2050 και πέρα αυτής.

Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα FLRAA σκοπεύεται να αναπτύξει το διάδοχο αεροσκάφος του Black Hawk, το οποίο θα πετάει μαζί, θα συμπληρώνει και θα επεκτείνει τις δυνατότητες κάθετης μεταφοράς του αμερικανικού στρατού. Ο στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται προς στιγμή με δύο ανταγωνιστές πωλητές, την Bell Helicopter και την Lockheed-Sikorsky, στην αναπτυξιακή φάση για το αεροσκάφος FLRAA, όπου σχεδιαστές και κατασκευαστικές υποβάλλουν τους επίσημους σχηματισμούς προτάσεών τους. Τα προϊόντα που παράγουν οι δύο εταιρείες εξετάζονται λεπτομερώς από τους Αμερικανικούς υπεύθυνους ως πιθανές επιλογές για την νέα γενιά πολυχρηστικών και επιθετικών ελικοπτέρων. Οι σχεδιασμοί τους είναι αρκετά διαφορετικοί.

Η ιδέα του στρατούς των ΗΠΑ με το FLRAA προσπαθεί να χτιστεί πάνω στην επιτυχία του Black Hawk και στην απόδοσή του στη μάχη, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν πολλές νέες τεχνολογίες και καινοτομίες ελικοπτέρων. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, αφού το νέο Black Hawk M λειτουργεί με αναβαθμισμένο, αποδοτικό και υψηλής ισχύος κινητήρα, σύνθετες λεπίδες ροτόρων και ενισχυμένες ψηφιακές οθόνες πιλοτηρίου και συστήματα ανίχνευσης. Τα τελευταία χρόνια, το ελικόπτερο Black Hawk με επιτυχία έχει επεκτείνει τους ρόλους τους και στην ιατρική εκκένωση, την εναέρια επίθεση, την μεταφορά στρατευμάτων, φορτίων και πυρομαχικών και την κοντινή εναέρια υποστήριξη για την προέλαση δυνάμεων ξηράς και την υποστήριξη επιθέσεων πεζικού μεγάλης κλίμακας.

Το DEFIANT X FLRAA
Η προσφορά της Lockheed-Sikorsky με ονομασία DEFIANT X FLRAA προσπαθεί να πετύχει επαναστατική ταχύτητα, βεληνεκές και ευκινησία, μέσω μίας σειράς καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης ισχύος και αποδοτικής διαχείρισης και κατανομής ροπής. Για να το πετύχει αυτό, το DEFIANT X είναι κατασκευασμένο με ομοαξονικές λεπίδες ροτόρων αντίθετης περιστροφής για έναν πιο ομαλό και stealth σχηματισμό. Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει εξοπλισμό ιατρικής εκκένωσης, πυραύλους και όπλα σε εσωτερικές stealth θέσεις ή να μεταφέρει μεγάλα νούμερα οπλισμένων πεζικάριων για συντονισμένες επιθέσεις, αναφέρουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξής του.

Ο Ανταγωνιστής από την Bell
Το V-280 Valor της Bell από την άλλη, προσφέρει έναν σχεδιασμό tiltrotor επόμενης γενιάς που έχει επιδείξει την ικανότητα να φτάνει τις εντυπωσιακές ταχύτητες των 555 χλμ/ώρα. Η μηχανική του V-280 έχει ως σκοπό τον συνδυασμό της ταχύτητας και του βεληνεκούς αεροπλάνων και της ευκινησίας και της πολυχρηστικότητας των ελικοπτέρων. Αν και η ευκινησία και η ταχύτητα του V-280 είναι επαναστατικές, το ελικόπτερο διαθέτει χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν ασφαλείς πτήσεις. Το πλάνο είναι να κατασκευαστεί κάτι που δεν θα κυριαρχεί μόνο την δεκαετία του 2030, αλλά θα μπορεί να αναβαθμίζεται για να παραμείνει σε κυρίαρχη θέση με τις εν εξελίξει προσπάθειες εκσυγχρονισμού και τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις όσο αυτές θα γίνονται διαθέσιμες.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares