Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών στη Ελλάδα … (βίντεο)

Η ληστεία στην τράπεζα Εργασίας στις 21 Δεκεμβρίου του 1992, που ονομάστηκε από τους δημοσιογράφους ως το «ριφιφί του αιώνα», αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη ληστεία όλων τον εποχών στην Ελλάδα αλλά και την πιο πετυχημένη αφού κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Δευτέρας της 21 Δεκεμβρίου 1992 οι υπάλληλοι άνοιξαν την Τράπεζας Εργασίας, στην οδό Καλλιρρόης 19 στην Αθήνα, για να διαπιστώσουν ότι το θησαυροφυλάκιο είχε παραβιαστεί και 301 επιλεγμένες θυρίδες από τις 1.151 είχαν ανοιχτεί και το περιεχόμενο τους είχε κάνει φτερά.

Το πρώτο σοκ ήταν μόνο η αρχή αυτής της πολύκροτης υπόθεσης αφού το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν την μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και την συνολική αξία των κλοπιμαίων.

Τα κλοπιμαία
Η απογραφή ανέφερε ότι τα κλοπιμαία προσέγγιζαν τα 3 δισεκατομμύρια δραχμές σε τιμαλφή, επιταγές, ξένα νομίσματα και χαρτονομίσματα (δολάρια, μάρκα, χρυσές λίρες) καθώς και πλάκες χρυσού άγνωστης αξίας.

Με μια μετατροπή σε ευρώ μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η αξία των κλοπιμαίων είναι 8.804.108 χωρίς τον πληθωρισμό δηλαδή περίπου 25.545.239 σε σημερινή αξία.

Η μέθοδος
Οι δράστες είχαν καταφέρει να μπουν στην τράπεζα από ένα τούνελ που είχαν φτιάξει το οποίο ξεκινούσε από την κοίτη του ποταμού Ιλισσού και είχε μήκος περίπου 25 μέτρα. Μάλιστα η κατασκευή του ήταν εξαιρετική και διέθετε ράγες με βαγόνι ώστε να μεταφέρουν έξω τα μπάζα αλλά και τα κλοπιμαία πιο εύκολα.

Η αστυνομία υπολόγισε ότι για να φτιάξουν το τούνελ χρειάστηκαν από 10 ημέρες έως και τρεις μήνες ανάλογα με τα πόσα άτομα ήταν, πόσες ώρες δούλευαν και τον εξοπλισμό που είχαν.

Η ληστεία του αιώνα έμεινε ανεξιχνίαστη
Η αστυνομία δεν βρήκε το παραμικρό στοιχείο στον τόπο της ληστείας και ως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. 20 περίπου μέρες αργότερα ανακαλύφτηκαν κατά τύχη σε μια ερημική τοποθεσία του Βραυρώνα ομόλογα, επιταγές και κοσμηματοθήκες, όμως και πάλι η αστυνομία δεν βρήκε το παραμικρό που θα την οδηγούσε στους δράστες.

Αν και το 1994 συνέλαβαν 5 υπόπτους για συμμετοχή στη ληστεία εν τέλη απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Η τράπεζα το 2000 απορροφήθηκε από τη Eurobank.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares