Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Αυτή είναι η κατάσταση με την εμμονή του Zero Covid

China's 'Zero COVID' Policy Is a Big Liability for Xi Jinping - FPIF

Η πολυαναμενόμενη μείωση του χρόνου καραντίνας για τις αφίξεις στο Χονγκ Κονγκ έχει προσφέρει ευπρόσδεκτη ανακούφιση στους προβληματισμένους ταξιδιώτες. Χιλιάδες έχουν αποφυλακιστεί πρόωρα «με όρους» από τον εγκλεισμό σε ξενοδοχεία. Πολλοί κάτοικοι θα αρχίσουν τώρα να προγραμματίζουν τις πρώτες τους διακοπές από την έναρξη της πανδημίας.

Η μείωση από επτά ημέρες σε τρεις, ακολουθούμενη από τέσσερις ημέρες «ιατρικής επιτήρησης», θα εξακολουθεί, ωστόσο, να αποδειχθεί πολύ υψηλός φραγμός για τους περισσότερους επισκέπτες. Η κίνηση, την Παρασκευή, είναι ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πώς μοιάζει όμως ο προορισμός και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να φτάσετε εκεί;

Στο πλαίσιο του αυστηρού καθεστώτος Covid-19 του Χονγκ Κονγκ, η περικοπή στην καραντίνα είναι σημαντική. Είναι λίγο πιο γενναιόδωρο από το αναμενόμενο. Και έρχεται σε μια εποχή που η πόλη εξακολουθεί να καταγράφει περισσότερα από 4.000 κρούσματα την ημέρα. Στο παρελθόν, αυτό το επίπεδο θα είχε θεωρηθεί ως μια κρίση που απαιτεί αυστηροποίηση των περιορισμών. Άλλωστε, ξεκινήσαμε τη χρονιά με την καραντίνα που είχε οριστεί σε εκπληκτικές τρεις εβδομάδες.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος John Lee Ka-chiu λέει ότι στόχος είναι να τερματιστεί εντελώς η καραντίνα για τους ταξιδιώτες. Ζήτω! Αλλά δεν θέλει να κινηθεί πολύ γρήγορα και μετά να ανατρέψει τα μέτρα. Έχει ένα σημείο. Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις συνεχείς αλλαγές στους κανόνες οδήγησε σε μια αίσθηση ανικανότητας. Είναι καλύτερα να κινηθείτε προς μια κατεύθυνση – αυτή του ανοίγματος.

 

Ο Lee βαδίζει στο ευαίσθητο πολιτικό σχοινί του να θεωρείται ότι τηρεί την πολιτική της ηπειρωτικής Κίνας για τη «δυναμική μηδενική Covid», ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανοίξει την πόλη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, τα μέτρα προστασίας από ιούς που αναμένουν αφίξεις στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν επαχθή. Τρεις μέρες κλειστές σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, με άλλες τέσσερις στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών, επιτρέπεται στους ανθρώπους να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο, να ψωνίσουν και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά ένας κίτρινος κώδικας υγείας τους εμποδίζει να επισκέπτονται εστιατόρια, μπαρ ή γυμναστήρια.
Υπάρχουν επίσης πολλές δοκιμές. Απαιτούνται πέντε δοκιμές PCR σε εννέα ημέρες, συν καθημερινές εξετάσεις RAT. Ένα θετικό τεστ μπορεί να οδηγήσει σε ξόρκι σε ένα κέντρο απομόνωσης.

Οι κάτοικοι που θα επιστρέψουν θα τα ανεχτούν όλα αυτά. Κάποιοι θα το θεωρήσουν ως ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσετε για τις διακοπές που χρειάζονται τόσο πολύ. Τουρίστες όμως; Ξέχνα το. Γιατί να τα βάζεις όλα αυτά όταν μπορείς να πας στη Σιγκαπούρη ή στην Ταϊλάνδη και να το αποφύγεις;
Από απόσταση, τα μέτρα του Χονγκ Κονγκ για την αντιμετώπιση του Covid-19 φαίνονται ξεπερασμένα και μπερδεμένα. Έχω επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο 10 ημέρες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί Covid-19 εδώ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares