Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αυθαίρετα: Ηλεκτρονική «παγίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα “τακτοποίησαν”…

«Σαφάρι» ελέγχων θα ξεκινήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από το 2020. Στόχος είναι να βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που, ενώ τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, «ξέχασαν» να τα δηλώσουν στην Εφορία και στους Δήμους.

«Ξέχασαν» δηλαδή να εμφανίσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους μετά την νομιμοποίηση αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων ώστε να κερδίσουν μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να «τρέξουν» εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Ακόμη, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων.

Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα Ταμεία του δημοσίου το 2020, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού.

 

newsbomb.gr

Shares