Πέμπτη , 23 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Αυτά τα προϊόντα θα ακριβύνουν φέτος

Οι ημιαγωγοί αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος των εξαρτημάτων ενός iPhone, του οποίου η οθόνη κοστίζει περίπου 64 δολάρια, ενώ άλλα 98 δολάρια κοστίζουν οι κάμερες, οι οποίες περιέχουν ημιαγωγούς κατασκευασμένους από τη Sony, σύμφωνα με την TechInsights


Η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ βασίζεται σε πολλούς στόχους και ανταποκρίνεται σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε διάφορους τομείς.

Ένας από τους στόχους είναι η δημιουργία υψηλότερων μισθών για τους εργαζόμενους στην αμερικανική βιομηχανία. Η παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα, καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Οι υψηλότεροι μισθοί θα βοηθήσουν επίσης στην ανταπόκριση στις αυξανόμενες τιμές διαβαθμισμένων προϊόντων στην αμερικανική αγορά, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για ημιαγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Ένας άλλος στόχος είναι η εξασφάλιση προμήθειας βασικού τεχνολογικού υλικού που είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο υπάρχει ένα μελανό σημείο, ο νόμος για τους ημιαγωγούς ενδέχεται επίσης αυξήσει τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο προσλαμβάνει 6.000 μηχανικούς
Ο νόμος για τα chips και την επιστήμη ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 9 Αυγούστου, βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας του μακρού καταλόγου με κανόνες που πρότεινε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 28 Φεβρουαρίου για την κατασκευή εργοστασίων: από το όριο στις ξένες επενδύσεις και στις επαναγορές ιδίων μετοχών, μέχρι απαιτήσεις για τις εταιρείες να παρέχουν παιδική φροντίδα στους εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει σε ανακοινωθείσες επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ημιαγωγών στις ΗΠΑ όπως δήλωσε η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος κατασκευής των ημιαγωγών και ίσως τις τιμές δημοφιλών συσκευών που τους χρησιμοποιούν, όπως τα smartphones και οι κονσόλες παιχνιδιών. Το πόσο ακριβώς θα αυξηθούν οι τιμές εξαρτάται από το πόσες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Alphabet και Samsung, θα τροποποιήσουν τα σχέδια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διαδικασίες για να μειώσουν άλλα κόστη, υποστηρίζει ο αναλυτής της CFRA Research Άντζελο Ζίνο.

Οι επιπτώσεις στους καταναλωτές

Εκ πρώτης όψεως, μια σημαντική αύξηση στις τιμές των chips θα έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές, επειδή στο συνολικό κόστος κατασκευής ενός τηλεφώνου ένα μεγάλο τμήμα του αφορά αυτά τα εξαρτήματα.

Περίπου το 54% του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής για ένα iPhone 14 Plus πού υπολογίζεται στα 527 δολάρια, αντιπροσωπεύει το κόστος των ημιαγωγών στο τηλέφωνο, σύμφωνα με τον Νάριντερ Λαλ, της TechInsights. Εκτιμάται ότι 81 δολάρια από αυτά αντιπροσωπεύουν το κόστος του βασικού επεξεργαστή A15 του τηλεφώνου, που έχει σχεδιαστεί από την Apple και κατασκευάστηκε από την TSMC.

Ο ημιαγωγός Tensor στο ανταγωνιστικό τηλέφωνο Google Pixel 7 κοστίζει 101 δολάρια, σύμφωνα με τον Λαλ. Η κάμερα του τηλεφώνου κοστίζει περίπου 88 δολάρια.

Στη Samsung, το συνδυασμένο μόντεμ 5G και ο βασικός επεξεργαστής εφαρμογών προσθέτουν έως και 193 δολάρια στο κόστος κατασκευής του τηλεφώνου S-22 Plus.

Ορισμένα στελέχη ανησυχούν για τη σημαντική αύξηση του κόστους. Ο Ρόμπερτ Μόρκος, διευθύνων σύμβουλος της Social Mobile, ενός παρόχου επιχειρηματικών υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας, εκτιμάει ότι το κόστος κατασκευής για τα chips θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40%.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares