Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα εννιά σημάδια που επισημαίνουν βλάβη στο συκώτι

Το συκώτι ή αλλιώς ήπαρ, είναι ένα ζωτικό όργανο το οποίο βρίσκεται στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς, κάτω από το διάφραγμα. Είναι βασικό μέρος του πεπτικού συστήματος υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα, την παραγωγή χολής, την πέψη του λίπους, την αποθήκευση γλυκόζης και την παραγωγή πρωτεϊνών για την πήξη του αίματός.

Είναι επίσης ένα όργανο ικανό να αναγεννήσει κύτταρα μέχρι ένα σημείο, η επαναλαμβανόμενη βλάβη όμως στο ήπαρ ενδέχεται να οδηγήσει σε φλεγμονή, ουλές και κίρρωση. Βλάβες σαν και αυτές το κάνουν να συρρικνώνεται και να σκληραίνει, ενώ παράλληλα αλλάζουν τη δομή του ήπατος, εμποδίζοντάς την ομαλή του λειτουργία.

Η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ ή τοξινών, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η παχυσαρκία και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ.

 

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Η ηπατική νόσος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου η βλάβη στο ήπαρ είναι αρκετά προχωρημένη. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας, τα οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσετε καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια: μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας, μπορεί να δώσει χρόνο στο ήπαρ να επουλωθεί.

Μερικά από τα σημάδια που υποδεικνύουν πιθανή βλάβη στο συκώτι, είναι τα εξής:

  • Αίσθημα κούρασης και εξάντλησης: η κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, είτε σωματικών είτε ψυχολογικών, όπως το έντονο στρες. Ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια για το πως η ηπατική βλάβη προκαλεί κόπωση, το αίσθημα αυτό αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα.
  • Ναυτία – αίσθημα αδιαθεσίας: η ναυτία εμφανίζεται επειδή οι τοξίνες συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος, λόγω της μειωμένης ικανότητας του ήπατος να τις φιλτράρει.
  • Ωχρά κόπρανα: το σκούρο χρώμα τους δίνεται από τα χολικά άλατα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απελευθερώνει το συκώτι. Η περίπτωση κατά την οποία τα κόπρανα είναι ωχρά, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο τμήμα του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. Τα πολύ σκούρα, μαύρα κόπρανα μπορεί να εμφανιστούν σε προχωρημένη ηπατική νόσο και προκαλούνται από το αίμα που διέρχεται από τη γαστρεντερική οδό – σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
  • Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος): ο ίκτερος οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης (μιας χρωστικής της χολής) στο αίμα, επειδή δεν μπορεί να υποστεί αποτελεσματική επεξεργασία. Όσον αφορά στο δέρμα, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί κνησμός για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
  • Spider naevi (μικρές αρτηρίες σε σχήμα αράχνης, που εμφανίζονται κατά ομάδες στο δέρμα): μοιάζουν με μια κόκκινη κουκκίδα με αιμοφόρα αγγεία και θυμίζουν πόδια αράχνης. Μπορεί να εμφανιστούν και σε υγιείς ανθρώπους, αλλά όταν βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο άνω μισό του σώματος μπορεί να υποδηλώνουν ηπατική νόσο.
  • Μώλωπες: εάν παρατηρήσετε πως μελανιάζετε εύκολα, μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη ικανότητα του συκωτιού σας να παράγει τους απαραίτητους παράγοντες πήξης.
  • Ερυθρές παλάμες: περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων με κίρρωση του ήπατος αναπτύσσουν παλαμιαίο ερύθημα, ένα κοκκίνισμα, δηλαδή, του δέρματος στις παλάμες.
  • Σκούρα ούρα: τα ούρα που έχουν σκούρο πορτοκαλί ή καφέ χρώμα μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής νόσου. Το χρώμα οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση χολερυθρίνης, επειδή το συκώτι δεν μπορεί να τη διασπάσει κανονικά.
  • Πρησμένη κοιλιά (ασκίτης): ο ασκίτης είναι αποτέλεσμα κατακράτησης υγρού στην κοιλιά. Τα πόδια και οι αστραγάλοι μπορεί επίσης να διογκωθούν λόγω κατακράτησης υγρών.

 

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, ώστε να εξεταστεί εάν οφείλονται σε κάποια ηπατική βλάβη.

Πηγή: www.mydr.com.au/newsit.gr

Shares