Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα χρέη που θα παραγράψουν οι δήμοι – Όσα εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ

Παύουν να αναζητούνται χρέη τα οποία έως σήμερα μπορούσαν να βαραίνουν τους οφειλέτες ακόμα και για 14 χρόνια

Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι παλιά δημοτικά τέλη, φόροι, πρόστιμα (ακόμη και από κλήσεις) και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε πολίτες και επιχειρήσεις θα παραγραφούν σταδιακά.

Στο εξής, ο χρόνος παραγραφής περιορίζεται στην πενταετία, ενώ παύουν να αναζητούνται χρέη τα οποία έως σήμερα μπορούσαν να βαραίνουν τους οφειλέτες ακόμα και για 14 χρόνια.

Όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ, με τις νέες διατάξεις ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα οχτώ έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα πέντε έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και έπειτα.

Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.

Η διάταξη ορίζει ότι οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή, τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους ΟΤΑ εισάγονται διατάξεις μεταβατικής ισχύος, οι οποίες προβλέπουν:

– Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται

– Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει στο νέο σχήμα ρύθμισης 36-72 δόσεων για τα χρέη της τελευταίας διετίας συνεπών φορολογουμένων και τις οφειλές προς τους δήμους. Άλλωστε, τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου προανήγγειλε προχθές σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως η νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους δήμους».

pronews.gr

Shares