Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυστρία – Υπόθεση Ίμπιζα: Η πρώτη αγωγή κατά του πρώην αντικαγκελάριου Στράχε

Σύμφωνα με πληροφορίες στον αυστριακό Τύπο, σχεδόν δύο χρόνια από τις τότε αποκαλύψεις, επίκειται σύντομα η πρώτη ποινική αγωγή εναντίον του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος φέρεται να υπήρξε ο πρωταγωνιστής της αποκαλούμενης “Υπόθεση Ίμπιζα”.

Πρόκειται για το “σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής“, που με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους είχε οδηγήσει τον Μάιο του 2019 στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Η εφημερίδα Der Standard γράφει ότι η πρώτη αγωγή θα αφορά την υπόθεση των ιδιωτικών κλινικών και η σχετική έκθεση προθέσεων της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς είχε διαβιβαστεί από την Ανωτέρα Εισαγγελία Βιέννης στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 8 Φεβρουαρίου για λήψη απόφασης, κάτι που επιβεβαίωσε ήδη το υπουργείο.

Ως μέλος της κυβέρνησης, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε κάνει εκστρατεία υποστήριξης για την “Κλινική Βιέννης” του πρώην διευθυντή εταιρείας τυχερών παιχνιδιών και οδηγού αγώνων Βάλτερ Γκρούμπμιουλερ για να συμπεριληφθεί αυτή στο λεγόμενο Ταμείο Χρηματοδότησης Ιδιωτικών Νοσοκομείων, και αυτό της επέτρεψε να εισπράττει για τις παροχές της απευθείας από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Επειδή ο Γκρούμπμιουλερ έκανε δωρεές στο Κόμμα των Ελευθέρων και είχε προσκαλέσει τον Στράχε στο σκάφος του, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς υποψιάστηκε διαφθορά και αφού διερεύνησε συνολικά τέσσερα άτομα, τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται να ασκήσει αγωγές.

Γύρω από την υπόθεση των ιδιωτικών κλινικών διενεργούνται ήδη έλεγχοι υποψιών εναντίον και του πρώην υπουργού Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ και του διευθυντή θυγατρικής της μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας Uniqua , ενώ, όπως αναφέρεται σχετικά, ισχύει για όλους το τεκμήριο αθωότητας.

Από την πλευρά του, ο Γιόχαν Πάουερ, ο συνήγορος του Στράχε, δηλώνει τώρα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία πεπεισμένος ότι ο πελάτης του θα αθωωθεί σε οποιαδήποτε κύρια δικαστική διαδικασία, “έχοντας ήδη αντικρούσει με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς”.

Στο βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαίου 2019 το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της για τον ίδιο και το κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για να αυξηθεί η υπέρ του ίδιου επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο, συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες — που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε “παγίδα” για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη — η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για “μαύρο χρήμα”.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει υπό το βάρος των αποκαλύψεων στις 18 Μαίου 2019 την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Η “Υπόθεση” είχε την προσωρινή κορύφωσή της με την πτώση της συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Μάιο 2019, καθιστώντας αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως έχει ισχυριστεί ο Στράχε, ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του “βίντεο της Ίμπιζα” για να “σώσει, με πνεύμα πολιτικής ευθύνης απέναντι στο κράτος”, την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματος του με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον Μάιο 2019 διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά στις 13 Δεκεμβρίου 2019 ως μέλος από τους Ελευθέρους εξαιτίας “επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα”.

 

ΠΗΓΗ

Shares