Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023

Αυστρία για ρωσικό φυσικό αέριο: Μη ηθική η προμήθεια, αναγκαία όμως για την ασφάλεια μας

Προτεραιότητα μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας

Την θέση πως η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να είναι ηθικά δυσάρεστη αλλά είναι άκρως απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι ORF και ερωτηθείς για την ανάγκη εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου ο Nehammer απέφυγε τις υπεκφυγές, τονίζοντας πως το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της Αυστρίας.
«Κύρια προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.
Εάν παραβιαστεί, θα διαταραχθεί το σύστημα, η παραγωγή, ο ενεργειακός εφοδιασμός των ανθρώπων.
Πρώτα από όλα σκεφτόμαστε πώς να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Είναι δυσάρεστο από ηθική άποψη, αλλά είναι πραγματικότητα.
Και είναι και καθήκον μου, όπως κάθε Καγκελαρίου» υποστήριξε ο Nehammer.

Παράταση σύμβασης

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2018, υπεγράφη συμφωνία για την παράταση της σύμβασης μεταξύ της Gazprom Export LLC και της OMV Gas Marketing & Trading GmbH για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία έως το 2040.
Ο επικεφαλής της OMV, Alfred Stern, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η OMV θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο στο πλαίσιο της σύμβασης, καθώς δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Παραμένει η εξάρτηση

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι θέλει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, τον Ιούλιο του 2023, το 66% των αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πραγματικό μερίδιο μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί η προέλευση όλου του εισαγόμενου αερίου.
Σημειώνεται πως η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς τις χώρες της ΕΕ λήγει στα τέλη του 2024.

bankingnews

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares