Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυστραλία: Το Παρίσι εκφράζει την ευχαρίστηση του για την ήττα του Μόρισον

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν έρθει σε ρήξη όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας ακύρωσε μια σύμβαση για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Η ήττα του Σκοτ Μόρισον στις βουλευτικές εκλογές «μου αρέσει πολύ» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, οκτώ μήνες αφότου ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας προκάλεσε διπλωματική ρήξη με το Παρίσι, όταν ακύρωσε μια σύμβαση-μαμούθ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

«Η ήττα του πρωθυπουργού μου αρέσει πολύ», αντέδρασε ο Λε Ντριάν σήμερα, προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων, στην τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του στη νέα επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, την Κατρίν Κολονά.

«Οι ενέργειες που έγιναν, τη στιγμή που έγιναν, ήταν στυγνές και κυνικές και, θα τολμούσα να πω, έδειχναν σαφή ανικανότητα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την Αυστραλία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Καμπέρα προκάλεσε την οργή του Παρισιού, όταν ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους άνω των 50 δισεκ. ευρώ, προτιμώντας να αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η Γαλλία ανακάλεσε μάλιστα τον πρεσβευτής της από τις ΗΠΑ, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των δύο συμμάχων.

Ο Λε Ντριαν, που συνήθως είναι πολύ επιφυλακτικός στις δηλώσεις του, είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της Αυστραλίας την εποχή εκείνη, χρησιμοποιώντας ουδόλως διπλωματική γλώσσα. Έκανε λόγο για «ψέματα» και «διπροσωπία», ενώ κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι απέκρυπταν επί μήνες ότι διαπραγματεύονταν μεταξύ τους ενώ μίλησε ακόμη και για «ρήξη εμπιστοσύνης» μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε τη Βρετανία «τελευταίο τροχό της αμάξης».

Στις αρχές Απριλίου η Αυστραλία παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να πληρώσει ποσό ύψους 5,5 δισεκ. αυτραλιανών δολαρίων (3,7 δισεκ. ευρώ) για να ακυρώσει τη σύμβαση με τη Γαλλία.

 

protothema.gr

Shares