Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΑΚΙΔΕΣ

Η λύση για να τελειώσει επιτέλους το φαινόμενο καταστροφής της δημόσιας περιουσίας και ειδικά εντός των πανεπιστημιακών χώρων στην Ελλάδα είναι να προβλέπεται αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τα τελούμενα εγκλήματα εντός των χώρων πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο αυστηρότερο πλαίσιο θα αφορά μεγαλύτερο όριο ελάχιστης ποινής. π.χ. εάν ένα αδίκημα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 3 μηνών (δηλ. 3μήνες έως 5 έτη), εκεί μπορεί να προβλεφθεί μεγαλύτερο όριο της ελάχιστης ποινής –> π.χ. φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών (3 έτη έως 5 έτη).

Γράφει ο Νίκος Πολίτης

Επίσης να ΜΗΝ είναι δεκτικά χορηγήσεως αναστολής και μετατροπής σε κοινωφελή εργασία, τα αδικήματα που τελούνται στους ως άνω αναφερόμενους χώρους.

Είναι όπως το άνευ-άνευ που ίσχυε παλαιότερα για τα αδικήματα που τελούνταν σε γήπεδα από χούλιγκανς, για τα οποία δεν προβλεπόταν αναστολή και μετατροπή. Με τον τρόπο αυτό, όποιος καταδικάζεται για αυτά τα αδικήματα θα εκτίει την επιβληθησομένη ποινή. Έτσι αναβαθμίζεται τόσο η ειδική όσο και η γενική πρόληψη αναφορικά με τα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Συγκεκριμένα: Eιδική πρόβλεψη στο άρθ. 99 ΠΚ το οποίο προβλέπει την αναστολή της όποιας ποινής, με την οποία πρόβλεψη-ρύθμιση να εισάγεται μια επιπλέον παράγραφος (π.χ. άρθ.99 παρ.5) η οποία να προβλέπει ρητώς ότι «οι διατάξεις περί αναστολής της ποινής ΔΕΝ εφαρμόζονται στα αδικήματα που έχουν τελεστεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Επίσης, στο άρθ. 104Α ΠΚ (περί μετατροπής της ποινής σε κοινωφελή εργασία), να εισαχθεί παράγραφος η οποία να προβλέπει ρητώς ότι «Η μετατροπή της ποινής κατά τους ανωτέρω όρους, δεν επιτρέπεται για πράξεις που έχουν τελεστεί εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Ίδια παράγραφος πρέπει να εισαχθεί και στο άρθ. 105Α ΠΚ που προβλέπει τη μετατροπή ποινών άνω των τριών ετών φυλάκισης.

Τέλος θα πρέπει να προβλεφθεί η επαναφορά του πρώην άρθρου 89 του Π.Κ όπου σε περίπτωση υποτροπής η ποινή που προβλέπεται για την πράξη επιβαρύνεται και μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που ορίζεται στο νόμο και να φτάσει έως το ανώτατο όριο του είδους της επιβαλλόμενης ποινής

Οι ανωτέρω προβλέψεις, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση της τελέσεως αδικημάτων σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκ της οποίας θα προβλέπεται απειλείται υψηλότερη ποινή εξασφαλίζουν τον άμεσο εγκλεισμό και την έκτιση ποινής φυλάκισης από τους καταδικασθέντες για αδικήματα τελεσθέντα εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την τωρινή κατάσταση ατιμωρησίας και ποινικής ασυλίας, για πράξεις που τελούνται εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται τόσο η γενική όσο και η ειδική λειτουργία πρόληψης της ποινής.

Shares