Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αφορολόγητο: «Χρυσές» αποδείξεις θα µετρούν διπλά για να µειωθεί η φοροδιαφυγή…

Το σχέδιο για τις αποδείξεις…

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και την περιστολή της φοροδιαφυγής με όπλο τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πολλές από τις οποίες θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, πρόκειται να καταθέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου από τις αρχές του νέου έτους να αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το νέο σύστημα συλλογής

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στη λίστα που ετοιμάζεται και θα σταλεί άμεσα στην ΕΕ περίοπτη θέση θα έχει ένα νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων όπου θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων να τις ζητούν από κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα, πέραν του ότι θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου, θα μειώνουν κατά ένα ποσοστό το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου και άρα θα του εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου.Το ποσοστό της μείωσης από το εισόδημα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα μπορούσε να φθάσει σε ποσοστό ακόμα και 20-25%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν για παράδειγμα κάποιος επισκεφθεί έναν γιατρό και λάβει απόδειξη 100 ευρώ, το 25% αυτής της απόδειξης, δηλαδή 25 ευρώ, θα μειώσει το δηλωθέν εισόδημά του. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει εισόδημα που φορολογείται με τον νέο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 44%, τότε θα απολαύσει μείωση φόρου κατά 11 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει ένα επιπλέον κίνητρο στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Και σπίτια στη νέα φορολοταρία

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση βάσει της οποίας αν κάποιος συγκεντρώνει αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αυτές να λαμβάνονται υπόψη στη νέα φορολοταρία που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία πέρα από μεγάλα χρηματικά ποσά που θα κληρώνει κάθε μήνα θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπερτυχερό να κερδίζει κάθε τρεις μήνες και ένα σπίτι που σήμερα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Οσον αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, αγρότες και επαγγελματίες (εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι) αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

 

pentapostagma.gr

Shares