Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

Αφήνει χώρο στους πωλητές το Χρηματιστήριο

Σταθερά σε αρνητικά εδάφη κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να επιτρέπει στους πωλητές να στερήσουν και πάλι από τον γενικό δείκτη τα επίπεδα των 920 μονάδων, πάνω από τα οποία βρίσκεται τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 921,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.232,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,25% στις 635,72 μονάδες.

Αφήνει χώρο στους πωλητές το Χρηματιστήριο

Με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα, η αγορά προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα, ενεργοποιώντας τις στηρίξεις επιλεγμένων τίτλων. Βέβαια, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν απαιτεί σημαντικά κεφάλαια για να το καταφέρει η αγορά αυτό, ενώ την “παράσταση” έκλεψε ένα πακέτο στη μετοχή της Intracom, που αντιστοιχεί στο 2,88% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η συναλλαγή ήταν αξίας 4,45 εκατ. ευρώ και όγκου 2,35 εκατ. τεμαχίων, στην τιμή των 1,90 ευρώ.

Οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα και σήμερα, πέραν του διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, αποτυπώνουν και την απουσία εγχώριου καταλύτη, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τα μεγάλα ορόσημα των επόμενων μηνών σαφώς είναι οι εκλογές και η πιθανότητα της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά αυτά δεν θα επιδράσουν ακόμη στην αγορά εάν πρώτα δεν καταφέρει το ΧΑ να κινηθεί αποτελεσματικά σε ένα καθόλα ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον.

Στο τελευταίο μάλιστα, χρηματιστηριακή πηγή του Capital.gr αναφέρει ότι έχουμε ένα “σκωτσέζικο ντους” τις τελευταίες ημέρες στις αγορές. Από τη μία έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, με την τιμή του φυσικού αερίου και τη σφοδρότητα του ευρωπαϊκού χειμώνα να δίνουν θετικά μηνύματα, αλλά από την άλλη έχουμε νέες εστίες αβεβαιότητας στο μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας στην Κίνα, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται και πάλι.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα και η Aegean σημειώνουν απώλειες 1,11% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Titan, Μυτιληναίος, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1,16%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Autohellas και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Quest, Coca Cola, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares