Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αφγανιστάν:Μυστήριο με την ηγεσία των Ταλιμπάν-Εξαφανισμένοι οι δύο «χαλίφηδες»

Ερωτήματα και θεωρίες συνωμοσίας γεννάει η απουσία των δύο ανώτατων ηγετών των Ταλιμπάν από το προσκήνιο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, που ορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός στην προσωρινή κυβέρνηση, δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια, γεγονός που κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι μπορεί να μη βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ο Αχουντζάντα δεν έχει εμφανιστεί ένα μήνα μετά την κατάληψη της εξουσίας, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης να εμφανιστεί για να διαψεύσει τις φήμες που τον θέλουν νεκρό. Άφαντος είναι όμως και ο μουλάς Μπαραντάρ, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Ταλιμπάν.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ ΑχουντζάνταΑ.Ρ

Στην Καμπούλ η σεναριολογία οργιάζει και οι επίσημες προσπάθειες τη Δευτέρα για να διαλυθούν οι φήμες φάνηκαν να εντείνουν το μυστήριο.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ένα χειρόγραφο σημείωμα από έναν από τους αναπληρωτές του Μπαραντάρ που έλεγε ότι βρίσκεται στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια δημοσιοποίησαν ένα ηχητικό μήνυμα -υποτίθεται απο τον Μπαραντάρ- «ντυμένο» με παλιές του φωτογραφίες.

Η απουσία νέου βίντεο εγείρει περισσότερα ερωτήματα για τους Αφγανούς, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον μια ομάδα ανταρτών που κρύβεται και το πρόσωπο του Μπαραντάρ είναι πολύ γνωστό λόγω του διεθνούς ρόλου του.

Ο εκπρόσωπος Suhail Shaheen διέψευσε τις φήμες στα αγγλικά μέσω Twitter.
«Ο Μουλά Μπραντάρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι όλα αυτά είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα », έγραψε, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική ορθογραφία για το όνομά του.

Βίντεο και φωτογραφίες που ανέβηκαν επίσης στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνουν τον Μπαραντάρ στην Κανταχάρ, δεν περιείχαν τίποτα που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει πότε τραβήχτηκαν.

O μουλάς ΜπαραντάρΑ.Ρ

Το παρελθόν της ισλαμιστικής ομάδας μπορεί να τροφοδότησε τις θεωρίες. Ο θάνατος του ιδρυτή ηγέτη Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ παρέμεινε κρυφός επί δύο χρόνια και, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ταλιμπάν συνέχισαν να εκδίδουν ανακοινώσεις στο όνομά του.

Ο Μπαραντάρ θεωρούνταν ήδη χαμένος στις εσωτερικές διαμάχες των Ταλιμπάν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το Δίκτυο Αναλυτών του Αφγανιστάν.

Από τους τρεις άνδρες που ήταν αναπληρωτές του ανώτατου ηγέτη της ομάδας πριν πέσει η Καμπούλ, ο Μπαραντάρ ήταν ο μόνος που δεν είχε εξασφαλίσει μεγάλο υπουργείο. Ο στρατιωτικός ηγέτης Γιακούμπ Ομάρ, γιος του ιδρυτή της ομάδας, έλαβε το υπουργείο Άμυνας και ο Σιρατζουντίν Χακάνι εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Δίκτυο Αναλυτών του Αφγανιστάν σημείωσε επίσης ότι η απουσία του Αχουντζάντα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, σχεδόν ένα μήνα μετά την πτώση της Καμπούλ, υποδηλώνει ότι δεν είναι πια ζωντανός.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ακόμη και ο απομονωμένος Μουλά Ομάρ έκανε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, αν και όχι σε βίντεο, όταν κυβερνούσε τη χώρα. Αυτές περιελάμβαναν συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, ραδιοφωνικές δηλώσεις και συνεντεύξεις.

«Θα ήταν περίεργο, επομένως, αν ο Χαϊμπατουλάχ, τώρα που το κίνημα βρίσκεται στην εξουσία, ήταν ζωντανός και παρέμενε τόσο απομονωμένος. Προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί ως μια συμβολική φιγούρα που μπορεί να ενοποιήσει τους Ταλιμπάν χωρίς πραγματικά να εμφανίζεται ή να μιλάει»

newsbomb.gr

Shares