Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Αφγανιστάν: «Ψαλίδι» στην επισιτιστική βοήθεια -Για «καταστροφικό» χειμώνα προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που προσφέρει σε ακόμη 2 εκατομμύρια Αφγανούς – προειδοποιεί για «καταστροφικό» χειμώνα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναγκάστηκε αυτόν τον μήνα να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που προσφέρει σε ακόμη 2 εκατομμύρια Αφγανούς και προειδοποιεί για έναν «καταστροφικό» χειμώνα, αν εξαντληθούν οι πόροι του, δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης για το Αφγανιστάν Χσιάο- Γουέι Λι.

Η μείωση στην ποσότητα των τροφίμων που παρέχονται αποφασίστηκε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον περιορισμό της βοήθειας προς το Αφγανιστάν, καθώς έχει χρηματοδοτηθεί μόλις το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Λόγω της έλλειψης πόρων, ο προϋπολογισμός αυτός έχει ήδη μειωθεί.

Στο μεταξύ η χρηματοδότηση του WFP αναμένεται να εξαντληθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Η υπηρεσία έχει αναγκαστεί στη διάρκεια του έτους να μειώσει τη βοήθεια που παρέχει σε 10 εκατομμύρια Αφγανούς.

Εξάλλου η αποθήκευση τροφίμων σε περιοχές που θα αποκλειστούν τον χειμώνα είναι περιορισμένη. Το WFP επεσήμανε ότι αν δεν βρεθούν νέοι πόροι, το 90% των απομακρυσμένων περιοχών θα αποκλειστούν από την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ακόμη και στα λιγότερο δυσπρόσιτα μέρη οι άνθρωποι δεν θα λαμβάνουν προμήθειες τους κρύους μήνες.

«Πρόκειται για μια καταστροφή που πρέπει να αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο Χσιάο- Γουέι Λι. Περίπου τα τρία τέταρτα των κατοίκων του Αφγανιστάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων και μετά τη διεθνή απομόνωση της χώρας αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

 

Η αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία επί χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων οικονομικών του Αφγανιστάν, έχει διακοπεί και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι στόχος κυρώσεων, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό έχουν παγώσει.

Παράλληλα οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στις γυναίκες αποτελούν εμπόδιο στην επίσημη αναγνώρισή τους και έχουν διώξει δωρητές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρέψει την προσοχή τους σε άλλες κρίσεις.

Περίπου το 20% των ανθρώπων που βοηθά το WFP είναι γυναίκες που ηγούνται του νοικοκυριού, οι οποίες σύμφωνα με τον Λι είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς οι περιορισμοί που τους επιβάλλουν οι Ταλιμπάν και η οικονομική κρίση σημαίνουν ότι έχουν λιγότερους τρόπους να κερδίσουν χρήματα.

«Το WFP είναι συχνά η τελευταία γραμμή επιβίωσης για όσους δεν έχουν άλλες επιλογές», εξήγησε. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο για εμένα αλλά και για την ομάδα μας, να πρέπει να εξηγούμε σε μητέρες ότι δεν μπορούμε να τις βοηθήσουμε».

Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια 3 εκατ. άνθρωποι, αλλά μετά τον Οκτώβριο ίσως αυτό σταματήσει. Το WFP χρειάζεται ένα δισεκ. δολάρια για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως τον Μάρτιο, τόνισε ο Λι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares