Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Άφαντη η Ευρώπη: Μόνο η ελληνική φρεγάτα κυνηγά το πλοίο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη…..

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» παρακολουθεί κάθε κίνηση του ύποπτου πλοίου που φέρεται να μεταφέρει όπλα – Γιατί όμως η Ε.Ε. δεν έστειλε ενισχύσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη;

Στο… κατώπι του εμπορικού πλοίου «Cirkin», σημαίας Τανζανίας, κινείται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10/06) η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το «Cirkin» βρίσκεται το απόγευμα της Τετάρτης (10/06) βόρεια της Βεγγάζης με πορεία δυτικά-νοτιοδυτικα και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη το πρωί της Πέμπτης (11/06).

Το στίγμα του εμπορικού πλοίου «Cirkin» το απόγευμα της Τετάρτης (10/06) marinetraffic.com

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπορικό σκάφος ξεκίνησε την πορεία του από την Τουρκία και συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες πέρασε στη Μεσόγειο, στην περιοχή ελέγχου της ευρωπαϊκής επιχείρησης “ΙRΙΝΙ”.

Νοτιοδυτικά της Κρήτης και ενώ το ύποπτο πλοίο, που φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά, είχε ρότα προς τη Λιβύη, ο Ιταλός Επιχειρησιακός Διοικητής της επιχείρησης IRINI έδωσε εντολή απονήωσης του ελικοπτέρου Aegean Hawk Sikorsky του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ώστε να προσεγγίσει και να ελέγξει το «Cirkin».

Το ελληνικό ελικόπτερο πλησίασε το σκάφος και μέσω ασυρμάτου επιχείρησε να επικοινωνήσει με το πλήρωμα. Απάντηση ωστόσο από το «Cirkin» δεν ελαβε. Αντ’ αυτού απάντησε μία από τις τρεις τουρκικές φρεγάτες, αναφέροντας ότι «το πλοίο βρίσκεται υπό κρατική προστασία της Τουρκίας».

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, πρόκειται για σαφή ένδειξη κατάφορης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης «IRINI» διέταξε το πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», ζητώντας παράλληλα από το πολεμικό μας πλοίο να γίνει «σκιά» του ύποπτου εμπορικού και των συνοδών πλοίων.

Καμία ενίσχυση των δυνάμεων, καμία αποτροπή
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική φρεγάτα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Cirkin», σε απόσταση περίπου 10 μιλίων, ακολουθώντας τις εντολές της διοίκησης της επιχείρησης «IRINI», η Ευρωπαϊκή Ένωση που υποτίθεται ότι βρίσκεται στην περιοχή για να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη, είναι άφαντη.

Ενώ το πρωί, όταν και έγινε γνωστή η πορεία του πλοίου που φέρεται να μεταφέρει όπλα, υπήρχε η πληροφορία ότι ενδέχεται να σταλούν ενισχύσεις στην περιοχή που θα εμποδίσουν το «Cirkin» να φτάσει στη Λιβύη, μέχρι στιγμής η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» είναι μόνη της στο κατώπι του εμπορικού πλοίου. Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι Ευρωπαίοι άφησαν την ελληνική φρεγάτα μόνη να κυνηγάει τρεις τουρκικές και ένα εμπορικό πλοίο γεμάτο όπλα. Πρόκειται σαφέστατα για πρόχειρο και ελλιπή σχεδιασμό από πλευράς ΕΕ.

Η Τουρκία από την πλευρά της, ήξερε τι θα συναντήσει. Γνώριζε ότι στην περιοχή της Μεσογείου πραγματοποιείται η επιχείρηση «IRINI» και για το λόγο αυτό έστειλε μαζί με το φορτωμένο όπλα σκάφος και τρεις φρεγάτες, κάνοντας έτσι και επίδειξη δύναμης.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι ανεφοδιάζουν ανενόχλητοι τις δυνάμεις του Σάρατζ, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» πλέει μόνη στ΄ ανοιχτά της Λιβύης και οι Ευρωοπαίοι επιβεβαιώνουν πως ούτε σχέδιο έχουν, ούτε γνώση, ούτε βούληση για να αντιμετωπίσουν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Μεσόγειο.

 

newsbomb

Shares