Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αδήλωτα αναδρομικά: Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι…

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν την δυνατότητα οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι να υποβάλλουν στην Εφορία διορθωτική φορολογική δήλωση για τα αδήλωτα αναδρομικά.

Η σχετική προθεσμία έληγε στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Παράλληλα θα έρθει στην Βουλή, ίσως και εντός της εβδομάδος, νέα διορθωτική ρύθμιση η οποία και θα σβήνει τις φωτιές που άναψε στις συνταξιούχους η παραλαβή των επιστολών με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2010 – 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την εν λόγω ρύθμιση για τα αναδρομικά, θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι  ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Την νέα ρύθμιση την έχει σχεδόν έτοιμη ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.
  • Η τροποποιητική δήλωση θα υποβάλλεται στην Εφορία για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.
  • Θα προβλέπεται επιμερισμός των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια και έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων.
  • Θα γίνεται νέα εκκαθάριση μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
  • Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.

Με την ρύθμιση αυτή ικανοποιείται εν μέρει σχετικό αίτημα των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα για το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της  καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και μέριμνα για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη εξοφλήσει τα εκκαθαριστικά ή έχουν ρυθμίσει τα ποσά των φόρων για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που τους έχουν καταλογιστεί.

Θανάσης Παπαδής

newsit

Shares