Τετάρτη , 29 Μαρτίου 2023

Αδιανόητο! Η Πολιτική προστασία δεν κάλεσε ποτέ τους διασώστες της Θεσσαλονίκης

Ανήκουστα πράγματα κατήγγειλε στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο διασώστης Μίλτος Μπενάκης, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και την αδράνεια της Πολιτείας να απευθύνει κάλεσμα σε αυτόν και την ομάδα του, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

«Από το 1994 ασχολούμαι με τη διάσωση, από το 1999 με ομάδα με την οποία ως συνδετικό στέλεχος ξεκινήσαμε δυνατά και αυτή τη στιγμή είμαστε 24 χρόνια σαν ομάδα στο χώρο της διάσωσης», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπενάκης για την εμπειρία του στο επάγγελμα-λειτούργημα που επιτελεί, πριν μπει στο… κυρίως θέμα.

«Το θέμα δεν είναι ότι δε μας άφηναν, δεν είχαμε καμία επίσημη οδηγία και κάλεσμα για να πάμε να βοηθήσουμε ή να είμαστε ένα κομμάτι του μηχανισμού διάσωσης στο εκεί συμβάν. Είμαστε από τους ανθρώπους που όταν μας καλέσει η Πολιτεία θα πάμε να βοηθήσουμε(…) Πήγαμε εκεί και ήμασταν παρατηρητές απλά. Είδαμε τις άμορφες μάζες, τα συντρίμμια, ο κόσμος εκεί, ο οποίος είχε πλέον τελειώσει η όλη διαδικασία γιατί πήγαμε χθες το μεσημέρι, έπρεπε το αργότερο σε μισή ώρα μετά το συμβάν να έχουμε κληθεί να βοηθήσουμε τις επίσημες Αρχές στην έρευνα και τη διάσωση», υπογράμμισε ο κ.Μπενάκης, εμφανώς ενοχλημένος και συμπλήρωσε:

«Δε μπορεί να κάναμε 4.000 χιλιόμετρα για το σεισμό στην Τουρκία και να μη μπορώ να έχω άμεση ενημέρωση για να πάω στα εκατό χιλιόμετρα δίπλα στο σπίτι μου στον συνάνθρωπό μου, στο συμπολίτη μου, είναι τραγικό. Δηλαδή, με καλεί η AFAD να πάω να βοηθήσω στην Τουρκία και δε με καλούν οι εδώ Αρχές για να οργανωθούμε εδώ με τα μηχανήματα, με τους ανθρώπους μου και να βοηθήσουμε. Που ξέρουνε ότι έχουμε διαστολείς και κόφτες και μηχανήματα εξειδικευμένα και ανθρώπους εκπαιδευμένους να βοηθήσουνε, δίπλα πάντα στην Πυροσβεστική, ότι μας πει η Πυροσβεστική»

«Η καρέκλα της Πολιτικής Προστασίας εδώ και χρόνια δε δουλεύει, γιατί αυτοί που κάθονται εκεί έχουν αλαζονεία και έπαρση και το έχουν τερματίσει πέον. Αυτό πρέπει να το δει η Πολιτεία και να τελειώσει. Κανένας φορέας επίσημος, Πολιτικής Προστασίας, που μπορούσε να μας κινήσει, δε μας πήρε ούτε ένα τηλέφωνο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από Δήμους. Άρα, οι άνθρωποι που έχουν το μηχανισμό στα χέρια τους, όπως ο σταθμάρχης, θα συνεχίσουν να κάνουν λάθη», είπε ο προσκεκλημένος, που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του με μια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων της μοιραίας σύγκρουσης:

«Μια σφοδρή μετωπική των τραίνων, μέσα σε ένα χρόνο που κανείς δε θα το περίμενε από όσους ήταν μέσα στα βαγόνια, αν και 13 λεπτά αυτό πήγαινε για το θάνατο. Αν είχανε δηλαδή σοβαρά GPS θα το βλέπανε. Έλεος. Εδώ όλα τα αυτοκίνητα έχουν GPS και δεν έχουν τα τραίνα;(…) Άμορφες μάζες, σίδερα. Από την πρώτη στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν άφηναν περιθώρια για ζωντανούς στα πρώτα βαγόνια».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Ακούστε κι εδώ:

focusfm.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares