Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αδιάκοπες μετακινήσεις δυνάμεων στη Λιβύη: Αεροπορική “θωράκιση” με Τor-M στην Αλ Τζούφρα από τον LNA…(ΦΩΤΟ)

Παραμένουν σε πολεμική ετοιμότητα Αιγύπτιοι και LNA…

Μια νέα δορυφορική εικόνα της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Στρατού του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, έδειξε ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας της “οικογένειας” Tor.

Τα εν λόγω συστήματα χρησιμοποιούνται για την προστασία σημαντικών στοιχείων, στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού από αεροπορικές επιθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Συρία, τέτοια συστήματα έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα μέσα αντιμετώπισης μικρών στόχων σε χαμηλές πτήσεις. Όλα τα δηλωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης “Tor-M2”, “Tor-M2U” και άλλες εκδόσεις δοκιμάστηκαν σε συνθήκες μάχης. Αυτά τα συγκροτήματα υπερασπίζονται τώρα τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim (επαρχία Latakia).

Πρέπει να προστεθεί ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης 4 μπαταρίες (16 τεμάχια) 9K331ME “Tor-M1E” και 9K332ME “Tor-M2E”.

Η Λιβύη κατά την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι ήθελε να αποκτήσει 9K331ME “Tor-M1E” και άλλους τύπους ρωσικών όπλων, αλλά δίστασε για πολύ καιρό. Στη συνέχεια ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος, το εμπάργκο του ΟΗΕ και η ανεξέλεγκτη τρομοκρατία.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σε τι κατάσταση βρίσκεται το συγκρότημα από τη φωτογραφία. Για παράδειγμα, στην Κίνα, παράγεται το HQ-17, που αναπτύχθηκε με βάση το Tor-M1, και αυτό περιπλέκει επιπλέον τον ακριβή προσδιορισμό του συστήματος αεροπορικής άμυνας.

Προ ημερών είχαν διαρρεύσει επιπλέον δορυφορικές εικόνες που φέρονται να αποκαλύπτουν τις θέσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, όπου μεταξύ άλλων, έχουν αναπτυχθεί και συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα μετά το “πράσινο φως” του αιγυπτιακού κοινοβουλίου για επέμβαση στη Λιβύη και τις τουρκικές κινήσεις για επίθεση σε αυτές τις περιοχές.

Η USAFRICOM, ο αμερικανικός στρατός στην Αφρική, για άλλη μια φορά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στέλνει όπλα στη Λιβύη. Η αμερικανική στρατιωτική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία και συγκεκριμένα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα περιλαμβανομένου και ενός IL-6s,τα οποία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους μαχητές της ρωσικής Ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner.

«Ο τύπος και οι ποσότητες των εξοπλισμών δείχνουν μια πρόθεση προς την κατεύθυνση του να συντηρείται μια διαρκής επιθετική μάχιμη δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής Διοίκησης στην Αφρική.

Τόσο η Ρωσία όσο και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχουν διαψεύσει προηγούμενες δηλώσεις του αμερικανικού στρατού ότι η Μόσχα έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Ιδιωτικής στρατιωτικής Εταιρείας Wagner.

Η κατάσταση στη Λιβύη προς το παρόν φαίνεται “παγωμένη” και χωρίς ενδείξεις κλιμάκωσης, λόγω και της τουρκικής πρόκλησης στην ελληνική ΑΟΖ, ωστόσο οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα, καθώς και ο αιγυπτιακός στρατός στα σύνορα, παραμένουν σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.

pentapostagma.gr

Shares