Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αδειάζει τους πάντες η CIA για Πούτιν: Χαίρει άκρας υγείας

Αυξάνονται οι ανεπιβεβαίωτες εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κλείνει τα 70 φέτος, μπορεί να πάσχει από κακή υγεία, πιθανώς καρκίνο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία, που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Ο Μπερνς, μάλιστα, αστειεύτηκε, λέγοντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαινόταν «πολύ υγιής».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική εστίαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι πλέον «μόνο» η ανατολή και άφησε να εννοηθεί ότι η στρατηγική της Μόσχας άλλαξε αφότου η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία με τέτοια όπλα.

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν και από όσο μπορούμε να πούμε ότι είναι εντελώς υγιής», δήλωσε ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν στο Κολοράντο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για επίσημη κρίση των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μόσχα, είπε ότι παρακολουθούσε και συναλλάσσονταν με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο Πούτιν πιστεύει πολύ «στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εξισορρόπηση» και αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, είπε ο επικεφαλής της CIA.

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτης της Ρωσίας είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το κλειδί για να γίνει αυτό είναι να αναδημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγξει την Ουκρανία».

 

Ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία μετά από πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας. Αλλά ο διευθυντής της CIA είπε ότι έφυγε «πιο προβληματισμένος από όταν έφτασα».

Τα σχέδια του Ρώσου προέδρου βασίστηκαν σε «βαθιά εσφαλμένες υποθέσεις και σε κάποιες πραγματικές ψευδαισθήσεις, ειδικά για την Ουκρανία και τη θέληση για αντίσταση», είπε ο Μπερνς.

«Ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά τη ρητορική του. Τον έχω ακούσει να λέει ιδιωτικά όλα αυτά τα χρόνια ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Λοιπόν, οι πραγματικές χώρες αντεπιτίθενται. Και αυτό έχουν κάνει οι Ουκρανοί», κατέληξε ο Μπερνς.

 

cnn.gr

Shares