Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Αδειάζει την κυβέρνηση ο Νετανιάχου στις εκλογές του Ισραήλ – Μεγάλο προβάδισμα

Αισιόδοξος για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ ο απερχόμενος ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε πώς «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη».

Ο Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως έχει την εμπειρία να αναλάβει τα ηνία του κράτους και απευθυνόμενος προς τους υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ τόνισε πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού από ιδρύσεως κράτους.

Εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, τις οποίες απέφυγε επιμελώς να θίξει στην τελευταία του ομιλία, ο κ. Νετανιάχου έχασε πέρυσι την εξουσία, εκθρονίστηκε από ετερόκλιτη συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Ωστόσο, τα exit polls και οι προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ την πρώτη θέση με περίπου 30 έδρες, μπροστά από το Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του κ. Λαπίντ, που αναμένεται να καταλάβει περίπου 24, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία (Τρίτη, 1 Νοεμβρίου), την πέμπτη σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές, ενώ καλές επιδόσεις αναμένεται να σημειώσουν επίσης μικρά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Με λίγα λόγια ο κ. Νετανιάχου οδεύει έτσι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, συνυπολογιζομένων των βουλευτών θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

Η εθνική εφορευτική επιτροπή του Ισραήλ δεν έχει δημοσιοποιήσει ως τώρα παρά μόνο μερικά αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα.

 

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη»
«Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», καθώς «τίποτα δεν έχει κριθεί» δήλωσε ο ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, η παράταξη του οποίου φέρεται να οδεύει να μετατραπεί στο δεύτερο κόμμα στην Κνέσετ.

«Όσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Λαπίντ απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματός του, του Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), στο Τελ Αβίβ.

Η εθνική εκλογική επιτροπή έχει δημοσιοποιήσει μέρος των αποτελεσμάτων, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2021, οι Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ σχημάτισαν ετερόκλιτη συμμαχία με βασικό, αν όχι μοναδικό, κοινό παρονομαστή την εκδίωξη του κ. Νετανιάχου από την εξουσία. Όμως η συμμαχία αυτή απώλεσε την πλειοψηφία της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια στο Ισραήλ.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σταματήσουμε. Κάθε ισραηλινός πολίτης, θρησκευόμενος ή μη, αριστερός ή δεξιός, εβραίος ή άραβας, ετεροφυλόφιλος ή ΛΟΑΤ, πρέπει να ξέρει πως θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε το Ισραήλ να είναι κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό, φιλελεύθερο και προοδευτικό», είπε ο κ. Λαπίντ στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, προπύργιό του.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares